Lista stvari koje NE treba odjenuti na tuđe vjenčanje puno je duža od komada u bijeloj boji

Instagram @mannit.es Foto: Instagram @mannit.es
Vidi originalni članak
  • Unatoč tome što su vjenčanja danas nerijetko puno manje formalna nego što su bila tijekom prošlih desetljeća, na nekim se pravilima i dalje inzistira
  • Pritom prvenstveno mislimo na odjevne opcije koje su (ne)primjerene, a što su pravila koja vrijede neovisno o tome kako će izgledati vjenčanje na koje smo pozvani
  • Jedini slučajevi u kojima vrijede nešto drugačija pravila su iznimne situacije kada je dress code izričito naveden pa može zahtijevati neku boju, kombinacije u stilu neke modne dekade ili čak kostime

Iako za današnja moderna vjenčanja sve manje vrijede razna pravila koja su bila na snazi tijekom prošlih desetljeća, na nekima se i dalje inzistira, pri čemu prvenstveno mislimo na odjevne opcije koje su (ne)primjerene, a što su pravila koja vrijede neovisno o tome kako će izgledati vjenčanje na koje smo pozvani, osim u iznimnim slučajevima kada je dress code izričito naveden pa može zahtijevati neku boju, kombinacije u stilu neke modne dekade ili čak kostime.

Najpoznatija pravila iz modnog bontona definitivno su ona kako se na vjenčanje ne dolazi u bijelim komadima, no lista svega onoga  čega bi se uzvanici na vjenčanju trebali kloniti puno je duža od ovih svima dobro poznatih primjera. Budući da par ne može učiniti puno glede toga što će njihovi gosti nositi na vjenčanju, osim eventualno na pozivnici navesti pravila odijevanja, na nama je da, ukoliko takva postoje, ispoštujemo kodeks odijevanja, a ako on ne postoji, damo sve od sebe da izbjegnemo sve one pogreške koje bi mogle narušiti integritet vjenčanja ili možda uvrijediti mladence ili članove njihove uže obitelji.

Bilo što bijelo

Bijelu boju smo već spomenuli, no nije naodmet ponoviti. Na nečije je vjenčanje primjereno odjenuti bijelo jedino u slučaju kada je bijela boja navedena kao dress code i ni u jednom drugom. Ovo pravilo također vrijedi i za svu odjeću u svjetlijim nijansama koja bi mogla izgledati kao bijela, kao i za bijele komade s printom, a mnogi su modni znalci složni da je od nekog komada bolje odustati čim nismo ni sami sigurni je li primjeren ili ne.

Moda Žao ti je što više nikad nećeš odjenuti vjenčanicu? Ova je žena svoju obojila u rozo i nosila je na vjenčanju prijateljice

Outfit u boji vjenčanja

Kao gosti, posljednje što želimo je stopiti se s dekoracijama i temom vjenčanja, pa je uvijek dobra ideja pokušati unaprijed dobiti informacije o nijansama i bojama koje će na primjer nositi djeveruše ili kumovi, a zatim odabrati odjeću koja je potpuno suprotna njihovim tonovima.

Dobar pokazatelj teme vjenčanja nerijetko je i sama pozivnica pa ako, na primjer, primijetimo da se ponavlja kraljevsko plava nijansa ili boja paprati, vjerojatno je najbolje izbjegavati te iste boje, kao i sve slične nijanse.

Odjeća koja previše otkriva

Koliko god voljeli odjeću u kojoj se osjećamo samouvjereno, osnaženo i seksi, definitivno se na nečijem vjenčanju ne želimo pojaviti u nečemu što bi potencijalno moglo uvrijediti mladence, druge goste ili djecu pa komadi koji otkrivaju previše kože nikada nisu dobra ideja. Primjereno je koketiranje sa seksipilnosti kroz (ne prevelike) proreze, mrežaste tkanine i haljine s otvorenim leđima.

Na tragu ovoga, primjereni nisu ni komadi koji su prekratki i/ili preuski te su samim time neukusni, makar i prekrivali dobar dio tijela, a nitko neće blagonaklono gledati ni na odjeću s predubokim dekolteom, onu ispod koje proviruje donje rublje ili je ono pretjerano vidljivo zbog preprozirnih materijala haljine. 

Važno je zapamtiti da su vjenčanja sveta prigoda pa je, održava li se ceremonija u crkvi ili nekoj drugoj ustanovi koja zahtijeva određeni kodeks odijevanja, primjereno iskazati poštovanje prema mjestu na kojem se izmjenjuju zavjeti i kroz odjeću koju nosimo. To ne znači da se moramo odjenuti vrlo čedno, već samo da bismo za vrijeme same ceremonije ramena trebali pokriti šalom ili puloverom. 

Odjeća koja je previše ležerna

Jasno nam je da je teško ne obožavati sve one najudobnije komade odjeće koje imamo u svojoj garderobi, no svemu što nije dovoljno svečano i formalno nije mjesto ni na jednom vjenčanju, osim eventualno onome koje se održava na nekoj plaži ili u šumi te samim time nalaže nešto drugačiji kodeks odijevanja. Dakle, na vjenčanje se ne ide u japankama, kratkim hlačama, trapericama ili bilo čemu drugome izrađenome od trapera, kao ni komadima od svečanijih materijala s na primjer iscufanim rubovima ili namjerno poderanim detaljima. 

Beauty Ako si gošća na vjenčanju, a ne znaš što s frizurom, donosimo 10 super ideja

Posjeti Miss7.24sata.hr