Kao da je išetao sa seta Peeky Blindersa! Ovaj je Zadranin zaslužio čistu modnu peticu

Pixsell/Šime Zelić
Vidi originalni članak
  • Ugodno smo se iznenadili odličnim primjerom dandy stila kojeg je ovaj gospodin prošetao zadarskim ulicama
  • Nismo mogli ne zamijetiti kako se hrabro poigrao s trima različitim uzorcima - onim kariranim na hlačama i prsluku te sivo crnim šah uzorcima na kravati i rupčiću
  • Iako se dandy stil značajno promjenio otkako se prvi put pojavio u drugoj polovici 18. stoljeća, jedna je stvar i onda bila jednako važna kao i danas, a to je posvećenost detaljima

Daleko od toga da naši muškarci nemaju stila, ali nekako smo naviknuli najčešće ih gledati u sportskim izdanjima, trapericama i eventualno klasičnim odijelima i baš smo iz tog razloga bili i više no ugodno iznenađeni kada nam je pažnju privukao mladi gospodin sa zadarskih ulica na čiju odjevnu kombinaciju nismo uspjeli naći niti jednu zamjerku. 

Ne znamo je li na njegov stil odijevanja utjecala megapopularna serija Peaky Blinders o birminghamskoj bandi iz 19. stoljeća, no sve i da nije, sigurni smo da bi se svojim odličnim odabirom savršeno uklopio među glavne likove.

Moda Coolerski komadi za njega: Zarina capsule kolekcija u stilu Stevea McQueena

Muškarac s definitivno puno stila stila sivo je karirano odijelo kombinirao sa svijetlo plavom košuljom i crnim sakoom te za ono vrijeme tipičnom newsboy kapom i crnim kožnim chelsea čizmicama na vezanje, a nismo mogli ne zamijetiti kako se hrabro poigrao s trima različitim uzorcima - kariranim na hlačama i prsluku te sivo-crnim šah uzorcima na kravati i rupčiću u džepu, održavši nam svima vrijednu modnu lekciju o tome koliko su detalji bitni. 

Inače, još otkako se prvi puta pojavio u kasnom osamnaestom stoljeću kada se odnosio na modni izričaj mladih aristokrata koji postavljaju trendove u Engleskoj, ali i ostatku svijeta, dandy stil je bio definicija muškarca koji se odijeva pažljivo i elegantno. Kicoši, kako ih se nazivalo u njihovim počecima, obožavali su slojeve čipkastih volana i zlatni vez, kopče na koljenima, prugaste čarape i cipele s jarkocrvenim petama, a mnogi su od njih nosili visoke perike s trokutnim šeširima. I tu priči ni blizu nije bio kraj. 

Moda Muška kolekcija Christiana Louboutina: kakve cipele će nositi moderan muškarac?

Tipični kicoš nosio je dugi štap za hodanje sa zlatnim zupcima i resicama i nikad ga se nije moglo vidjeti u javnosti bez burmutice ukrašene draguljima u kojoj je nosio duhan za žvakanje. Kako bi spriječio neugodne mirise, možda je nosio umjetni nos, malu kitu cvijeća ili puder i parfem, a mnogi su kicoši nosili i mačeve s dijamantnim drškama ili bi pak okačili džepni sat da visi s njihovih elegantno skrojenih prsluka.

Dakako, od 18. se stoljeća moda značajno promijenila i neke nam stvari danas zvuče nepojmljivo, no jedna je stvar bila bitna i onda, a ostala je bitna i sve do današnjih dana, a to je već spomenuta pažnja koja se posvećuje detaljima koji nas izdvajaju iz mase i koja je jednako važna kako nama ženama, tako i muškarcima. Nadajmo se samo da ćemo ovakve odlične stylinge imati prilike viđati češće! 

Posjeti Miss7.24sata.hr