Kako vječna mala crna haljina izgleda 2022.? Pogledali smo što nude najdraži high street brendovi!

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Mala crna haljina jedan je od onih vječnih odjevnih komada za koje vrijedi da ga svaki ženski ormar treba imati, barem jedan primjerak
  • Tko je i kada proslavio malu crnu haljinu te kakvi se modeli nose danas?
  • Pogledali smo što nude najdraži high street brendovi!

"Žena nikada nije previše ili premalo uređena u maloj crnoj haljini", davno je rekao slavni njemački modni dizajner Karl Otto Lagerfeld. Mala crna haljina se uz dobre traperice, košulju i sako smatra jednim od glavnih stupova garderobe i odjevni komad koji svaka žena treba imati u svome ormaru.

Online je kupila malu crnu haljinu - i stvarno je bila MALA, nije pokrila gotovo ništa

Ovaj klasični komad može se nositi na različite načine, a promjena tek jednog detalja u tvoj garderobi  - cipela, torbice ili kaputa može promijeniti čitav izgled i stil. Ovo je odjevni predmet koji može godinama stajati u ormaru i za koji će uvijek postojati neka prilika - bila to poslovna večera, izlazak, proslava ili dejt.

Kako zvijezde nose malu crnu haljinu?

Nedavno nas je Lady Gaga počastila elegantnim i jednostavnim lookom, što je pomalo neobično za glumicu i pjevačicu poznatu po ekstavagantnim odjevnim kombinacijama. Međutim, Gaga je našla već načina i da malu crnu haljinu prilagodi svom stilu te se odlučila za haljinu iz ovogodišnje kolekcije Christiana Serrana s prekrasnim rukavima od tila. 

Još u prosincu, Hailey Bieber izašla je u crnoj, kratkoj haljini dugih rukava i četvrtastog dekoltea s potpisom Acne Studios, a nosila ju je na crne tajice.

Ulična moda Mala crna haljina dugo nije izgledala ovako dobro! Izazovna kombinacija prolaznice to potvrđuje

Povijest male crne haljine

Međutim, mala crna haljina nije uvijek bila popularna. Sve do ranih 1900-ih, crna boja najčešće se povezivala sa smrću i obično se nosila samo za pogrebe. U doba poslije Drugog svjetskog rata, 1947. godine Christian Dior je debitirao sa svojom New Look kolekcijom koja je promijenila tijek povijesti mode uvodeći nove siluete i stilove, što je uključivalo i niz malih crnih haljina.

1926. godine na naslovnici Voguea našla se mala crna haljina s potpisom Coco Chanel koja je odisala jednostavnošću, ali i glamurom. Upravo je Coco Chanel najzaslužnija za popularizaciju male crne haljine i populariziranje stava da je ovaj komad odjeće nešto što pripada svačijoj garderobi. 

Puno toga se promijenilo od originalne crne midi haljine Coco Chanel iz 1920-ih ili Audrey Hepburn u Givenchyju u Doručku kod Tiffanyja, ali čini se kako nam je i dalje jednako inspirativna i primamljiva.

Male crne haljine iz omiljenih high street trgovina

Kožna, svilena, mrežasta, zvonasta, ravna, s dubokim dekolteom ili otvorenim leđima...izbor male crne haljine je zbilja neograničen, a ponuda omiljenih high street brendova velika. Izabrali smo nama najljepše iz Zare, Manga i Asosa.

Asos:

Zara:

Mango:

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr