Jesmo li jedini koji misle da je Moschinova modna revija bila jedna od najgenijalnijih koje smo ikada imali prilike vidjeti?

Instagram @moschino
Vidi originalni članak
  • Na Tjednu mode u Milanu Jeremy Scott je predstavio novu Moschinovu kolekciju inspiriranu problemima kojima smo svakodnevno okruženi
  • Kako je inflacija posvuda oko nas, on ju je doslovno uvrstio u kolekciju pa je svaki look bio upotpunjen detaljima na napuhavanje
  • Veliko finale revije bio je trenutak za uvođenje nepopravljivog optimizma pa su pistu preplavile haute couture siluete oblikovane od  životinja na napuhavanje, a čak su i modni dodaci odgovarali temi

Još se nije dogodio netko tko bi Jeremyju Scottu mogao parirati kada je genijalnost pri obradi određene teme u pitanju. "Svi govore o inflaciji", rekao je u backstageu prije početka revije. “Troškovi svega rastu: stanovanja, hrane, života. Pa sam uvrstio inflaciju (napuhavanje, op.a.) u kolekciju.” I ne, nije govorio ni o uzdignutim rubovima ili prevelikim volumenima. Inflaciju kao bazu nove kolekcije je shvatio doslovno, što se moglo vidjeti već iz prvog looka koji je prošetao modnom pistom, male crne haljine s legendarnim srcem Franca Moschina napravljenim poput mini gumenjaka s mlaznicom i svime ostalim što bismo u modi posljednje očekivali.

Moda Zara did it again! Jako nam se sviđa bijela haljina otvorenih leđa koju nosi i naša influencerica

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moschino (@moschino)

Apsolutno svaki predstavljeni look imao je neki detalj na napuhavanje, bilo da je to srcoliki ovratnik, porub ili da su to reveri 'slomljenog srca', s po jednom polovicom sa svake strane strogo skrojenih sakoa. Presedan za ovakve nestašluke predstavio je još 1989. osnivač kuće kada je izradio prsluk za spašavanje za svoju kolekciju 'Cruise Me Baby', a koji je dosta nalikovao prslucima pohranjenim ispod sjedala u zrakoplovima za slučaje nužde. Nadovezujući se na tu ideju, Jeremy je dodao prsten za spašavanje na rub sakoa odijela od tvida i izrezao utor u snažnoj žutoj boji s crnim ručkama nalik onima sa splavi na mjestu gdje su trebale biti epolete.

"Ponekad se osjećamo kao da se utapamo", nastavio je Scott, priznajući da loše vijesti svakodnevno zakrčuju naše feedove. “Siguran sam da znate. Znam da ja znam. Ali bez obzira na sve što se događa, moramo sačuvati prostor za radost, zar ne? Što je više tame oko nas, ja moram biti vedriji”, zaključio je.  

Prilagođavajući pruge na ležaljkama za plažu, elemente kupaćih kostima i malih ljetnih odijela, pretvorio je gumenjake za hitne slučajeve u šešire, pojaseve i novu verziju Moschino jakne za spašavanje. U vremenima koja izgledaju kao nemirno more, ovo je  odjeća koja će nas održati na površini. "To je preživljavanje", jasan je bio Jeremy. 

Moda Antonija Blaće otkrila koja joj je najdraža haljina: "Nosit ću je još 100 puta!"

Ako je kolekcija i bila protkana nitima tragikomedije, Jeremy je posljednje komade prožeo odlučnim optimizmom koji pokreće njegov rad. “Morate čuvati prostor za radost. Da bismo prošli kroz sve ovo, kako bismo se mogli vratiti unazad i voditi dobru borbu, bitke koje su važne?” I tu je imao spreman odgovor: "Za finale sam želio eksploziju boja, strasti, razigranosti i radosti." I tako su Moschino srca, upitnici i splavovi za spašavanje prešli u nešto drugačiju kategoriju napuhanaca: luftiće za zabavu na bazenu, životinje na napuhavanje i nacrtano more boja koje ove ideje evociraju. Velikim finalom u još većem je stilu pistu preplavio haute couture siluetama oblikovanima od životinja na napuhavanje, a čak su i modni dodaci odgovarali temi: flamingo cipele, napuhani šeširi, torbe inspirirane loptama za bazene... Kako je poentirao u samoj završnici: “U konačnici, ipak, radi se o kompenzaciji negativnosti – probijanju kroz površinu do zraka sunca, čak i kada je ostatak vode zasjenjen sivom bojom. Tu se može naći radost.” 

Posjeti Miss7.24sata.hr