Gaćice s porukom: donje rublje koje govori jesi li za seks ili ne i uči o važnosti pristanka - jer ne znači ne!

PR/WhatsApp
Vidi originalni članak
  • "Ne želim da itko doživi ono što sam ja doživjela" - to je motiv koji stoji iza linije gaćica brenda Assk First
  • Pokrenula ga je mlada aktivistica Ella Fairon, i sama žrtva silovanja u dobi od samo 14 godina, koja svojim djelovanjem promiče aktualizaciju pitanja (ne)dobrovoljnog stupanja u spolne odnose
  • Donje rublje krase slogani "Prvo pitaj", "Jesam li pristala" i slični koji ukazuju na važnost pristanka kada je riječ o upuštanju u spolni odnos, a prva linija nosi i emotivnu posvetu

Mlada redateljica Ella Fairon sa 14 godina je postala žrtva silovanja. Pretrpljena trauma bila je njezin pokretač za djelovanje pa se danas, šest godina kasnije, svrstava u red gorljivih promicateljica borbe protiv spolnog zlostavljanja. Jedna je od suosnivačica organizacije 'SafaeBae' čiji je cilj dokidanje seksualnog nasilja među srednjoškolcima i mlađim punoljetnicima.

S društvenih mreža Reklama za higijenske uloške postala je viralna senzacija. I to zbog dobrog razloga

Ova mlada djevojka hrabro istupa o temama koje su mnogi skloni gurnuti pod tepih, a kako bi aktualizirala pitanja spolnog uznemiravanja odlučila se i na jedan pomalo neobičan potez - predstavila je vlastitu liniju donjeg rublja. A kad smo kod kupovine donjeg rublja, uz ove savjete više nikad nećeš kupiti donje rublje koje ti ne odgovara.

"Ništa nije atraktivnije od pristanka", otkrila je ova 20-godišnjakinja moto koji se krije iza prve linije gaćica koju je lansirao njezin brend Assk First. Donje rublje krase dopadljive ilustracije obogaćene uzrečicama na engleskom jeziku koje simboliziraju važnost dobrovoljnog pristanka na spolni odnos.

Smatrala je kako će u medijima znatno jače odjeknuti vijest da se odlučila na kreiranje gaćica s porukom, nego da je odlučila predstaviti majice ili trenirke. "Na kraju, vaše donje rublje je zadnja stvar na vama. Osjećala sam da je važno započeti tamo jer bi tako poruka mogla dospjeti do više žena. Ne želim da itko prođe ono što sam ja prošla", proučila je u razgovoru za Insider.

Zdravlje intimnog područja 8 pogrešaka s donjim rubljem koje mogu dovesti do svrbeža, infekcija, gljivica

Prvu kolekciju je posvetila svojoj bliskoj prijateljici Daisy Coleman, protagonistici Netflixovog dokumentarca o žrtvama zlostavljanja nazvanog 'Audrie and Daisy', koja je prošlog kolovoza izvršila samoubojstvo zbog nemogućnosti življena s traumatičnim posljedicama silovanja.

"Ova mi je kolekcija vrlo draga srcu jer vjerujem kako utjelovljuje Daisyni duh i stil. Znam da bi joj se svidjela", otkrila je Ella. A istaknula je kako se nada da će se svidjeti i mlađoj populaciji kojoj je ovo rublje prvenstveno namijenjeno. "Tinejdžeri ne razmišljaju da bi se to moglo dogoditi njima. A ovo je samo jedan slikovit način kako da im se naglasi koliko je bitan pristanak na spolni odnos", napomenula je.

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Your browser doesn’t support HTML5 video

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr