Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu

Goran Čižmešija
Sve je počelo na kazališnim daskama, a onda su u baletnim izdanjima "zaplesale" i street style zvijezde
Vidi originalni članak

Neviđeno zanimanje za izložbu “Orašar” u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (možete je pogledati do 26. veljače 2017.), vječno rasprodane karte za istoimenu adventsku baletnu predstavu u HNK te street style ikone koje se kupaju u tilu, perju i puderastim tonovima dokaz su da je svijet prigrlio ovaj nježan stil. Mogli smo to i pretpostaviti kad su prije nekoliko godina suknje od tila zavladale high street dućanima jer ako je nešto simbol predivnih baletnih kombinacija, onda je to sigurno niz transparentnih slojeva.

Modni autori diljem svijeta, a i kod nas, napravili su pomak prema ovoj plesnoj kategoriji, postavili bež i ružičastu na pijedestal. Nakon toga, da bi nas zaveli potpuno, podmetnuli su nam baršunaste jakne bogate zlatnim vezom i - ljubav je rođena. Pali smo pod utjecaj. No nije priča još finalizirana jer danas ništa ne mora biti jednostavno iliti jednolično. Mnoge modne ikone, ali i one kojima je dosadno kombinirat će, na primjer, til suknju s traper jaknom. Sa zakovicama. Ili nježnu bluzu s kožnatim hlačama. A onda i s torbicama koje definiraju pankerske i grunge smjernice. Na taj način ovaj stil ulazi u izuzetno moderan film, zabavan i neočekivan.

Fantastična je ovdje i bundica, daje dozu glamura, osobito ako je životinjskog uzorka. Modni detalji također plešu balet - ove predstave izuzetna su kostimografska uprizorenja. Balerine plešu u svili, tilu, perju... najmekšim mogućim teksturama koje pokretu daju romantičnu potporu.

Oglavlja su im ukrašena poludragim kamenjem, cvijeće kao detalj djeluje kao pravo. Upravo iz te priče nastaju modni dodaci koje obožavamo - štikle su propupale, torbica izgleda poput velikog smaragda. Nakit podsjeća na dvorove i dame koje su se od jutra samo sređivale kako bi svoje bogatstvo pokazale u punom sjaju. Uostalom, to je jedna od modnih bajki, ovaj stil podsjeća nas ne samo na najljepši ples nego i na djetinjstvo i priče o princezama i kraljicama. Dostojan je svakog blagdana, ali i inače... Nije čudo da su vjenčanice kao velika varijanta baletne haljine, važna događanja ne prolaze bez barem jedne ovakve kreacije.

Ako niste puderasti tip, alternative su jednako lijepe - boja pistacija, ružičasta, plava poput sunčanog neba, blago zelena...

Posjeti Miss7.24sata.hr