Ključno je razgibavati srce i um jer nismo samo fizička bića: 5 stvari koje radim za zdravlje!

Privatni album
Vidi originalni članak

Čini mi se da nikada nije bilo važnije brinuti se za zdravlje. Ove su nas dvije godine pošteno izmučile, mnogima su baterije pri kraju i stvarno je krajnje vrijeme da sebe i zdravlje stavimo više na listu prioriteta. Zato sam odlučio podijeliti 5 stvari koje radim za svoje zdravlje. Nešto će vam biti očekivano, no vjerujem da će vas neke stvari i iznenaditi i možda potaknuti da malo šire promislimo o zdravlju.

1. Aktivnost

Ako me išta definira onda je to aktivnost. I obično ljudi pomisle na fizičku aktivnost, ali ja mislim na svaku zamislivu aktivnost. Fizička je definitivno važna pa tako redovito vježbam i često sam u planinama, ali mislim da to nije najvažnija aktivnost koja pogoduje mom zdravlju. Mislim da je presudna emocionalna i intelektualna aktivnost. Mislim da je ključno razgibavati svoje srce i um jer nismo samo fizička bića. Mislim da trenutak zahvalnosti više osnaži moj imunitet od sat vremena vježbanja. Na svu sreću, ne moramo birati između jednog i drugog, ali meni je naglasak uvijek na brizi za duh, a ne tijelo. Npr., mislim da će osjećaj utemeljenog ponosa više osvježiti moje tijelo od bilo koje fizičke aktivnosti. 

Također, kada kažem aktivnost mislim i da je zdravo redovito napuštati svoju zonu komfora. Počinjemo starjeti kada prestanemo učiti, kada prestanemo rasti.  I zato si redovito osiguravam izazove. I fizičke i intelektualne. Želim da me nešto testira, iznenadi, izvuče na otvoreno more života i prepusti. Želim se redovito rugati zoni komfora jer mislim da to veseli moju dušu!

2. Vodim računa o tome što jedem i pijem

Trudimo se nabavljati što više neprocesuiranih, nešpricanih namirnica i pijem izvorsku vodu jer ova u mom dijelu Zagreba ima prostora za napredak. 

Ali opet, imam i slatki zub tako da mi čokolada nije strana, a bome ni Coca – Cola. I ne mislim se ubijati u pojam zbog toga. Jer mislim da će mi intenzivna krivnja zbog čokolade više škoditi od tog šećera kojeg mogu odraditi vježbanjem. Generalno mislim da se previše opterećujemo onime što jedemo, a ne onime što jede nas. I opet, zdravo je brinuti se i za jedno i za drugo.

3. Vrijeme za svoje strasti

Prve dvije točke su mnogima logične i vjerujem da odgovaraju onom uobičajenom poimanju zdravog života, ali za moje poimanje zdravog života moramo uvesti i ove suptilnije kategorije. Strast, strast, strast definitivno je dio priče. Brinem se o sebi i za svoje zdravlje tako da redovito stvaram prostora za svoje strasti. 

Kreiram, dakle jesam, moj je credo. Uzbuđuje me zora, planinarenje, poniranje u ideje ili poniranje ideja u nas, autentičnost i sva lica destiliranog života i još bezbroj drugih fenomena... I za sve to želim stvoriti vrijeme jer tako ulazim u osvit vječnosti. Tako esenciji dopuštam da klizi mojim venama. I ovim fizičkim i onim duhovnim. Ne želim zamišljati život bez strasti.

4. Stišan mobitel

Mnogi ovu praksu ne bi uvrstili u svoj koncept zdravog života, ali meni je presudno. Mobitel mi je stišan skoro 24/7. Ponekad ga pojačam kada očekujem neki intervju ili važan poslovni razgovor, ali zapravo je stišan. I ne dolazi mi nikakve notifikacije. Preživjet ću ako iste sekunde ne saznam tko je što komentirao. Dapače ☺

Mobitel je stišan jer ne želim plesati onako kako i kada svijet želi, nego kada ja želim. To znači da ću propustiti neke pozive i prilike, ali isto tako znači da ću prirodno dovršavati svoje misli i osjećaje. Da neće stalno biti isprekidane konstantnim notifikacijama, porukama i pozivima. Pa se javim svijetu kada meni odgovara, a ne kada svijetu odgovora. Vjerujte mi, ovo je ključno. Znam da to frustrira neke od vas, ali moje je srce presretno zbog toga.

Imam i periode i dane bez mobitela i vjerujem da je to jako zdravo. Znam da mnogima posao ne dozvoljava ovaj luksuz, ali iskreno, mnogima dozvoljava, samo smo postali tragično ovisni o notifikacijama i konstantnoj spojenosti s vanjskim svijetom. No čini mi se previše konektirani s vanjskim svijetom, a nedovoljno sa sobom.

5. Njegujem dublje odnose

Površni odnosi me užasavaju, dosadni su, opori. Nemam previše značajnih odnosa u svom životu, ali one koje imam volim njegovati. Želim imati prostora i za suprugu, i za našu malenu i za nekoliko prijatelja. Znamo da naša tijela luče oksitocin, tzv. hormon ljubavi ili povezanosti, kada provodimo vrijeme s bliskim osobama, a on itekako osnažuje naš imunitet. Zato je i njegovanje bliskih odnosa nešto što radim za svoje zdravlje.

Sve u svemu, nadam se da će vas ovih 5 stvari potaknuti da razmislite o svom zdravlju, možda i malo kreativnije nego inače. I da možda napraviti neki korak prema tome da dublje utjelovite svoje strasti i zapravo sebe same!

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

 

Posjeti Miss7.24sata.hr