Sad se zna što točno muško tijelo čini najviše privlačnim ženama - i nije lako povjerovati

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Široka ramena, gusta kosa i visok rast – mora li baš tako izgledati lijepi muškarac?
  • Ili je možda dovoljno da ima crnu kosu i plave oči – a visinu ćemo „oprostiti“?
  • Naime jedno istraživanje otkrilo je da muškarci svoju privlačnost mogu zahvaliti točno određenim tjelesnim proporcijama 

Psiholozi sa Sveučilišta Cambridge proveli su istraživanje o muškoj privlačnosti te otkrili čemu muškarci mogu zahvaliti za svoj seksepil. Naime, riječ je – vjerovala ili ne – da žene preferiraju muškarce koji imaju određenu dužinu - nogu!

Koje proporcije čine muško tijelo privlačnim?

Za potrebe istraživanja su znanstvenici izmjerili tijela 9.000 američkih vojnika kako bi sakupili različite proporcije muških tijela. Potom su – na osnovu dobivenih podataka – sastavili slike muških modela. 

Pri tome su znanstvenici imali u fokusu tri proporcije. Kreirali su siluete čije su ruke bile različito dugačke u odnosu na tijelo te modele kod kojih je dužina nogu varirala u odnosu na ostali dio tijela. Osim toga, znanstvenici su promijenili odnos gornjeg i donjeg dijela ruku, odnosno bedra i potkoljenice.

Muški rječnik Što muškarci misle kad kažu za ženu da je seksi ili slatka, a što kad kažu da je lijepa?

Koga žene smatraju seksepilnim?

Znanstvenici su pokazali ispitanicama računalno generirane fotografije muških tijela. Dame su imale težak izbor te su morale ocijeniti atraktivnost modela. Rezultat: dužina je odlučna! 

I to dužina nogu! Ispitanicama su osobito atraktivne grafike muškaraca koji imaju – u usporedbi s tijelom – prosječno dugačke noge. Kratke noge sakupile su negativne rezultate, a predugačke također. Većinu pozitivnih ocjena dobile su fotografije muškaraca s nogama koje su tek malo duže od prosjeka. 

Dužina ruku ili odnos gornjeg i donjeg dijela ruku, odnosno natkoljenice i potkoljenice – ženama uopće nisu bili bitni. Znanstvenici su svoje rezultate objavili u stručnom časopisu „Royal Society Open Science“. 

Lijepe noge, dobri geni 

Muškarci koji imaju prosječno dugačke noge očito imaju dobre šanse kod potrage za partnericom. Zašto žene vole takve „prosječne“ tipove? Voditelj istraživanja Thomas Versluys i njegovi kolege dali su za to evolucijsko objašnjenje. 

Naime, kratke ili osobito dugačke noge mogu biti znake neke nasljedne bolesti. Kratke noge asociraju na dijabetes, oboljenja srca i demenciju. Jako dugačke noge mogu biti znak genetske bolesti – poput Marfan-sindroma. Prosječno dugačke noge imaju partneri koji su zdravi i fit. 

ZVIJEZDE KAŽU... Horoskop: Zbog čega je jedan zvjezdani znak tako posebno seksi i totalno neodoljiv?

Posjeti Miss7.24sata.hr