Razlike u muškom i ženskom orgazmu: evo zašto teško možemo zajedno doživjeti vrhunac za vrijeme seksa

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  •  Žene često u raznim aspektima života dolaze do takozvanog „ponora“ ili „procjepa“ – razdvojene od muškog roda
  • Na primjer: „Gender Pay Gap“ ili „Razlika u plaći kod spolova“ – kad žena dobije manju plaću za isti posao koji radi muškarac
  • Kod seksa nije nimalo drugačije, pokazuje nam takozvani „Orgasam Gap“

Naime, ta pojava opisuje koliko heteroseksualni seks može biti nepošten.

Što je zapravo „Orgasm Gap“ ili (slobodno prevedeno) „Razlika u orgazmu“? U filmovima se radnja često odvija ovako: par ima sjajan, vrući seks i na kraju oboje istovremeno postižu vrhunac. Međutim, u stvarnosti nije baš tako, a to mi žene jako dobro znamo. Više istraživanja dokazalo je da postoji veliki procjep između muškog i ženskog orgazma za vrijeme heteroseksualnog seksa. Prema istraživanju kalifornijskog Sveučilišta Chapman, oko 95 posto heteroseksualnih muškaraca uvijek doživi orgazam, a kod heteroseksualnih žena tek 65 posto.

Razlog za to je prvenstveno u činjenici da muškarci i žene drugačije dolaze do orgazma. Naime, kod muškaraca uzbuđenje u pravilu pravocrtno raste sve do ejakulacije. A žene doživljavaju povremene zavoje u uzbuđenju.

Seks i to... 8 razloga zašto i kako lubrikant može poboljšati tvoj seksualni život

Klitoris se zanemaruje

Najvažniji razlog za „Orgasm Gap“ je zanemarivanje klitorisa. Istraživanje Sveučilišta Chapman pokazalo je da su žene koje najrjeđe dolaze do orgazma zadovoljavane uglavnom samo vaginalno. S druge strane, žene koje su stimulirane rukom ili oralno, imaju najviše šanse doživjeti orgazam. Uzrok da je klitoris često zanemaren, može biti i u razumijevanju ženskog tijela. Naime, u raznim seksualnim istraživanjima na tu temu opisuje se vagina kao primarna erogena zona žene, dok se klitoris tek usput spominje.

Može li se zatvoriti procijep?

Naravno da dobar seks ne mora uvijek završiti gromoglasnim orgazmom. Ali to ne znači da se žene moraju potpuno odreći svog vrhunca. U krajnjoj liniji, kod heteroseksualnog seksa ne radi se o tome kako dovesti muškarca do vrhunca. Radi se i o ženskom zadovoljstvu. A „Orgasm Gap“ to ne smije spriječiti.

Do obostranog zadovoljstva najbolje je doći preko komunikacije i razumijevanja. Naime, žensko tijelo funkcionira drugačije od muškog, ali i svako žensko tijelo je drugačije. Tko je toga svjestan, napravio je prvi korak ka ispunjenijem seksualnom životu.

Najbolje je kod seksa koncentrirati se na individualne želje te razgovarati s partnerom što je dobro, a što te neće baš katapultirati u sedmo nebo.

Seks tajne Bez puno gimnastike: Najbolji seksualni položaji za ljetne žege

Posjeti Miss7.24sata.hr