Nije nevjera, ni besparica... Stručnjak za veze je otkrio iz kojeg razloga prekine većina parova

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Afere? Besparica? Zločesta svekrva? Postoje mnoge prepreke na kojima se lome veze
  • Međutim postoji jedan sasvim određen razlog zbog kojih većina veza neminovno puca 
  • Američki psiholog John Gottman otkrio je koji – i nije ni jedan od navedenoga

Postoje mnoge stvari koje mogu poljuljati vezu. Na primjer – nasilje. Ili narcisoidnost. Ili nepovjerenje koje je toliko snažno da više nema povratka. Da takve stvari vode do prekida, to je svima jasno. Međutim, prema psihologu Johnu Gottmanu, većina parova rastaje se iz jednog sasvim drugog razloga – a taj razlog vjerojatno mnoge od nas nemaju visoko na popisu. 

HOROSKOP Neraskidiva veza: 4 horoskopska para koji će zauvijek ostati zajedno

Ova svakodnevna situacija najveći je rizik za prekid veze 

Istraživanje stručnjaka za veze pokazalo je da se rizik za prekid kod parova može predvidjeti sa 94-postotnom sigurnošću zbog jedne svakodnevne situacije: svađe! Točnije rečeno, radi se o načinu na koji se parovi svađaju, odnosno kako se ponašaju jedno prema drugome za vrijeme svađe. 

Svađa i konflikt sastavni su dio svake veze, pa i onih najzdravijih. U krajnjoj liniji, dvoje ljudi u vezi ostaju dvije samostalne osobnosti s individualnim pogledima i potrebama – koji nisu uvijek isti. 

Tipologija Pripadaš jednom od pet tipova žena - temeljeno na tvojim dosadašnjim vezama

Ali kako se svađaju parovi kojima Gottman prognozira odvojenu budućnost? A kako oni kojima se smiješi zajednička starost? Na portalu „Psyhology Today“ piše da je Gottmanova čarobna riječ koja će prije ili kasnije uzrokovati prekid kod parova – prezir, odnosno omalovažavanje ili čak i ignorancija. 

• Pih, nemaš pojma! 

• To mi sigurno nisi rekla! 

• Daj me najprije poslušaj! 

• Nemoj se uvijek miješati u sve! 

• Svejedno mi je što misliš o tome! 

Jesi li to već čula koji puta? Pih! Takve izjave su tipične izjave omalovažavanja…

Što je bolje od omalovažavanja?

Ruku na srce: ako se netko svađa, nije neobično osjećati određeni prezir. Naprotiv: to je normalno i uobičajeno. Doduše, u našim je rukama hoćemo li se predati tim osjećajima i izreći ih partneru ili ćemo – premda smo iznutra jako živčane – odabrati ton pun poštovanja. Bez brige! To ne znači da smijemo biti glasne i za vrijeme svađe govoriti mu „dragi“. Naravno da smijemo pokazati da smo bijesni – dakako, bez nasilja i sve dok smo na jednakoj razini s drugom osobom.

• Jako me ljuti da mi ne dopuštaš da ti odgovorim! 

• Ne mogu se sjetiti da si mi to tako rekao…

• Čini mi se da pretjeruješ! 

To si već čula? Super! Naime, takvim izjavama ćeš partneru dati do znanja svoje mišljenje, ali mu nećeš signalizirati omalovažavanje ili prezir – a to su naznake za dugačku, sretnu vezu, tvrdi Gottman. Naravno, ako tako postupaju oba partnera. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr