Nije ljubav, nije seks: istraživanje otkriva o čemu još ovisi hoće li se par vjenčati

Profimedia/Instagram
Vidi originalni članak
  • Luda zaljubljenost? Dobar seks? Zajednički interesi? Sve je to važno za vezu!
  • Međutim, još jedan kriterij igra itekako važnu ulogu
  • Više nikad nećemo govoriti da novcu nema mjesta u ljubavnoj priči

Ako dvoje ljudi odgovara jedno drugome, međusobno si daju snagu i žive u harmoniji, vjerojatno će prije ili kasnije doći na ideju da bi se mogli i vjenčati. Međutim, kako je pokazalo istraživanje jednog američkog sociologa, postoji još jedan ključan faktor prije nego oboje odluči reći „uzimam!“ 

Patrick Ishizuka sa Sveučilišta Cornell u New Yorku za potrebe analize koristio je reprezentativne ankete o prihodima Amerikanaca u razdoblju između 1996. i 2013. godine. K tome je dodao i rezultate mjesečnih anketa više od 600.000 kućanstava od „US Census Bureau of Labor Statistic“. Došao je do jasne činjenice: novac igra golemu ulogu! Ali ne toliko koliko se možda mislilo…

via GIPHY

Financijski prag treba prekoračiti 

„Kada par postigne određenu financijsku sigurnost i blagostanje, raste vjerojatnost da će se vjenčati“, kaže Ishizuka. „Kod parova koji nisu toliko financijski sigurni, puno je veća vjerojatnost prekida“. Tko od partnera više zarađuje i koliko je velika razlika u prihodima bilo je manje odlučujuće. 

Life&style Kakve djeveruše! Novi trend vjenčanja nalaže fotkanje s alpakom

Ovi rezultati potvrdili su empirijski hipotezu da doista postoji određena ekonomska „bračna ljestvica“, odnosno financijski prag koji par u pravilu želi/treba prekoračiti prije braka. S jedne strane je to razumljivo, jer „par želi prije vjenčanja svoj dom, auto, dovoljno ušteđevine za veliko vjenčanje – i sigurnost, to jest sigurne poslove i redovite prihode“, kaže sociolog. 

via GIPHY

Brak samo za bogate?

Danas je jaz između bogatih i siromašnih sve veći i mnogima je sve teže postići financijski poželjan životni stil. Ljestvica se stalno pomiče prema gore. Hoće li jednog dana brak biti samo za bogate ljude?! Strašna pretpostavka. Da ne kažemo i koliko neromantična. 

BFF Misliš da ti sreća nije sklona? Možda bi trebala obratiti pozornost na samo jednu stvar

Međutim, treba li prava ljubav doista prsten na ruci i status? Kod nevjenčanih parova su pak individualni prihodi igrali puno veću ulogu nego kod parova u braku. Što je sličnija financijska situacija partnera, to stabilnija veza – to vrijedi za nevjenčane parove. 

via GIPHY

Ali, svejedno tko je siromašan, bogat, nevjenčan ili vjenčan te čak i ako novac očito igra puno značajniju ulogu nego što smo mislile – kad bi se mogla izmjeriti ljubav i usporediti je s prihodima, ljubav bi garantirano bila najvažniji faktor stabilne i dugotrajne veze. Što ti misliš?  

Posjeti Miss7.24sata.hr