Znaš li kako pravilno prati kuhinjske krpe? Nije dovoljno samo oprati ih u perilici...

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ne samo što će ti omogućiti ugodniji boravak u kuhinji, čiste krpe važne su zbog održavanja higijene
  • Odustvo bakterija i dosadnih mrlji moguće je uz vrlo jednostavne trikove koji mogu postati sastavni dio tvoje rutine
  • U njihovom održavanju možeš upotrijebiti sodu bikarbonu ili kuhinjsku, a donosimo još pokoji zgodan savjet

Bez kuhinjskih krpi ne možemo zamisliti naše aktivnosti u kuhinji, a ova pomagala koje ima svako domaćinstvo prispjela su i u fokus istraživanja. Pokazalo se kako su kuhinjske krpe podložne razvoju bakterija i to ovisno o veličini kućanstva, socijalnoekonomskom statusu i prehrambenim navikama. Usput, kontaminaciji će biti sklonije krpe koje imaju nekoliko svrsi - upijanje tekućine, brisanje ruku ili čišćenje površina. 

Life&style Kako efikasno očistiti odvod bez otrovnih kemikalija - i to uz pomoć namirnica iz kuhinje

Kako bi krpe bile bez bakterija i dosadnih mrlja važno je njihovo pravilno higijensko održavanje. Postoji nekoliko trikova koji će pomoći ukoloniti rizik od zaraze bakterijama, a kuhinjsku higijenu podignuti na najvišu razinu. Uvijek čiste i mirišljave krpe mogu biti ugodna posljedica sasvim jednostavne rutine, a evo kako ćeš to ostvariti bez pola muke.

Spriječi razvoj bakterija 

1. Kako bi bila sigurna da ćeš ukloniti prisustvo bakterija na svojim krpama, potpuno čiste i isprane krpe stavi u mikrovalnu na 30 sekundi. Dobro ih posuši, a zatim uživaj u bezbrižnom korištenju. 

2. Kod kupnje sredstva za pranje rublja portraži ono s oznakom s antimikrobnim dodacima. Savršeno čiste krpe na ovaj način bolje će i mirisati, tako ćeš i onemogućiti stvaranje plijesni

3. Važno je i osigurati optimalne uvjete za sušenje krpi kako bi se smanjila mogućnost širenja klica. Najbolje ih je sušiti na zraku, a alternativno rješenje je unutarnje sušenje na suhom zraku

Ukloni neugodne mirise i mrlje

1.Pranje kuhinjski krpi treba se odvijati zasebno, na visokoj temperaturi, a dodatkom izbjeljivača uklonit ćeš sve nepoželjne mirise. 

2. Odlično sredtvo za uklanjanje mrlja osigurat će njihovu potpunu čistoću. Natopite krpe ovim sredstvom, a nakon što pustite da tako odstoje 15 minuta, stavite ih na uobičajeno pranje

3. Neke od vas radije će upotrijebiti prirodna sredstva za potpunu bjelinu kuhinjskih krpi, a jedno od njih je soda bikarbona. Nekoliko žličica sode bikarbone dodajte u posudu s hladnom vodom, dobro promiješajte, a zatim uronite kuhinjske krpe. U slučaju tvrdokornih mrlji, krpe u mješavini vode i sode bikarbone ostavite preko noći,  a postupak zatim dovršite u perilici za rublje na visokoj temperaturi. Umjesto sode bikarbone možete koristi i kuhinjsku sol, a postupak je isti kao i u slučaju sa sodom bikarbonom. 

Life&style Ovih 20 stvari profesionalni kuhar nikad ne bi napravio u kuhinji, radiš li ih ti?

4. Ako su vaše krpe zaprljane do stupnja neprepoznatljivosti, najučinkovitije rješenje je razrijeđena mješavina izbjeljivača i natrij-bikarbonata u kojoj krpe trebaju odstojati preko noći. Miješavina ima prodaoran i neugodan miris pa je najbolje smjestiti na otvoreno. Krpe nakon ove faze operite u mašini, na viskoj temperaturi. 

Navike koje bi trebala usvojiti kad je u pitanju higijena krpi

1. Kako nove krpe sadrže kemijske ostatke i klice skupljene tijekom prroizvodnje, potrudi se oprati ih dobrim deterdžentom prije prve upotrebe. 

2. Kuhinjske krpe nikako ne bi trebalo ostaviti vlažne u mašini, jer je su to idealni uvjeti za razvoj bakterija. Čim su krpe oprane, stavi ih na sušenje. 

3. Najbolji izbor su sto posto pamučne, bijele krpe. Jednostavnije su za održavanje, a i uklanjanje mrlja bit će olakšano na bijeloj tkanini koja trpi izbjeljivače i ostale metode za uklanjanje nečistoća. 

4. U pranju krpi svakako bi trebalo izbjegavati upotrebu omekšivača koji će ih opteretiti nepotrebnim kemikalijama. Uz to, omekčivač u krpama smanjit će njihovu moć upijanja

 

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Posjeti Miss7.24sata.hr