Znamo dva dobra razloga zašto se krumpir ne smije stavljati u ključalu vodu

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Prvo staviš vodu na štednjak da zavrije, oguliš i narežeš krumpir, pa ga ubaciš, zar ne?
  • Možda je to najpraktičniji način jer štedi vrijeme, no kažu da nije dobar
  • Raspadaju ti se te kockice ili unutra ostaju polutvrde? Eh, to možeš zahvaliti kipućoj vodi

Beauty Jesu li ovi megapopularni proizvodi dio tvoje beauty rutine?

Kad kuhamo krumpir narezan na kockice vjerojatno je rutina većini nas sljedeća: pristavimo vodu na vatru, posolimo je pa krenemo guliti i rezati krumpir. I taman kad smo gotovi, voda je zavrela pa pljusnemo u nju krumpir. Još smo ponosni što smo tako dobro ekonomiziramo naše vrijeme. Također, imamo i neki mutan osjećaj da je to bolje i zdravije - možda će krumpir izgubiti manje vitamina ako nije dugo u vodi? I... što s tim ne valja?

Pa, kažu da bi narezani krumpir trebalo stavljati u hladnu vodu, a navode se dva jaka razloga. Prvo, ako krumpir ubaciš u uzavrelu vodu izvana će se vrlo brzo skuhati, no sredina se ne može tako brzo zagrijati pa će joj trebati više vremena. Rezultat: ili će se vanjski dijelovi početi raspadati (što ne želimo) ili će sredina ostati polusirova (što još manje želimo). Nema win-win situacije, a ovo vrijedi i kad kuhaš cijele krumpire. Ako ga staviš u hladnu vodu postepeno će se i ravnomjerno zagrijavati pa isto tako ravnomjerno i skuhati. A ušteda vremena? Dok se voda polako zagrijava, možeš pripremati druge namirnice za ručak. No vrijeme je na tvojoj strani i ovako: krumpiru koji je stavljen u hladnu vodu treba manje vremena da se skuha!

Novi okus pire krumpira 5 neočekivanih dodataka koji će od običnog pirea načiniti fantastično jelo, sasvim drukčijeg okusa

Posjeti Miss7.24sata.hr