Zloglasni vjerski kultevi ne dolaze samo iz Amerike, priče iz Koreje jednako su užasavajuće. Dokumentarac danas stiže na Netflix!

Netflix
Vidi originalni članak
  • 'In The Name of God: A Holy Betrayal' novi je Netflixov dokumentarac koji donosi mračne priče o četiri korejska kulta
  • Jeong Myeong-seoka o čijem se djelovanju govori kroz tri epizode, tražio je od suda da se zabrani emitiranje, no sud nije udovoljio njegovim željama
  • Osim JMS-a, dokumentarni serijal bavi se i Odaeyangom, Baby Gardenom te najraširenijim korejskim kultom - God of Manmin, a svaki donosi jezive ispovijesti

Dokumentarac koji danas stiže na Netflix već je uspio izazvati ogroman interes i lavinu reakcija zahvaljujući zahtjevu podnesenom sudu da se zabrani njegovo emitiranje. Kako se zabrana ipak nije dogodila, svijet će napokon dobiti priliku otkriti mračnu stranu korejskih vođa koji tvrde da su proroci. 

'In The Name of God: A Holy Betrayal' dokumentarna je serija od osam epizoda koja donosi jezive priče o četvorici korejskih vođa, navodnim prorocima, otkrivajući mračnu stranu bezuvjetnog vjerovanja autoritetima, a jedna od priča je i ona o zajednici 'Christian Gospel Mission', poznatoj i pod imenima 'Providence', 'Jesus Morning Star' ili jednostavno 'JMS'. Inicijali pod kojima je poznata jednaki su onima njezinog kontroverznog vođe - Jeong Myeong-seoka (poznati i kao Jung Myung-seok), a koji trenutačno čeka suđenje u Koreji zbog seksualnih napada na neke od svojih sljedbenica.

Jeong je tražio da se zabrani emitiranje ovog dokumentarnog serijala, tvrdeći da je ono o čemu govori izmišljeno, da krši načelo presumpcije nevinosti i da potkopava vjerske slobode, no Zapadni okružni sud u Seulu odlučio je da su MBC i Netflix napravili program temeljen na 'znatnoj količini' objektivnih i subjektivnih materijala.

Life&style Najbolji filmovi i serije koje stižu u ožujku: True crime poslastice, film o Tetrisu i serija s Meryl Streep

Prva epizoda započinje audiozapisom postkoitalnog razgovora u kojem muškarac daje kompliment ženi za njezine široke bokove i postavlja pitanje o njezinom orgazmu, prije no što se pohvali svojim. Nije odmah jasno je li u pitanju snimka napravljena za vrijeme predmetnog događaja ili je riječ o rekonstrukciji stvarnih događaja, budući je snimka isprepletena s intervjuom pred kamerama s Maple, bivšom članicom JMS-a, a koja je otvoreno progovorila pod svojim punim korejskim imenom i opisala svoje navodne seksualne susrete s Jeongom. “Ono što je učinio bilo je tako izopačeno. Da me stvarno voli, ne bi to učinio", kaže Maple. “Dok se sve to događalo, stalno sam zazivala Gospodina.”

Nakon Maple, narativ se mijenja i prelazi na snimku Jeonga kako drži predavanje, objašnjavajući biblijsku priču o Adamu i Evi kroz  izrazito seksualnu terminologiju, a zatim slijedi i snimka mesijanskog Jeonga kako govori: “Kažete da ne možete vidjeti Boga. Pa, samo me pogledajte. Evo Boga”, prikazana uz isječak pet golih žena koje dozivaju svog 'Gospoda' da im se pridruži u kadi.

Kontroverzni samoprozvani prorok već je odslužio deset godina zatvora jer je silovao tri korejske sljedbenice za vrijeme svojih putovanja u inozemstvo između 2003. i 2006. Prvo je pobjegao iz Koreje kada su podignute optužbe za silovanje, ali je deportiran iz Kine u Koreju 2008. Iste je godine zatvoren u Koreji te je pušten na slobodu 2018., ali je morao nastaviti nositi elektronički uređaj oko  gležnja.

Life&style 9 najboljih true crime serija u 2022. koje su nas hipnotizirale i osvojile

Trenutačno je suočen s optužbama koje uključuju 'kvazi-silovanje' jedne žene iz Hong Konga te druge iz Australije. Koreja 'kvazi silovanje' definira kao seksualni odnos koji iskorištava stanje nesvijesti žrtve ili nesposobnost osobe da se odupre, a za ovo kazneno djelo propisana je kazna zatvora od najmanje tri godine. Navodna silovanja navodno su se dogodila između 2018. i 2021. u JMS-ovom utočištu Wolmyeongdong u Geumsanu, a Jeong je optužbe odbacio i zaprijetio tužbom za klevetu protiv medija koji su prenijeli neprovjerene činjenice.

Mediji u Hong Kongu citirali su aktivisticu i voditeljicu kampanja protiv JMS-a Kim Do-hyeong koja je rekla da je organizacija regrutirala sljedbenike u Koreji, Japanu i Tajvanu te da broje druge žene pripremaju tužbe za seksualne napade protiv Jeonga.

Osim Jeonga čija je zajednica tema tri epizode, ostatak serijala donosi priče o Odaeyangu, krajnje zastrašujućem i šokantnom masovnom samoubojstvu koje je u Južnoj Koreji počinilo 32 sljedbenika, a koje je poznato i pod imenom 'samoubojstava pet oceana'; 'Baby Gardenu' odnosno području u kojem su neudate djevojke iz sela sljedbenici Hahalisa odvajali prema dobi i smještali u male slamnate kolibe, a od kojih se tražilo da muškarcima pružaju seksualne usluge te najraširenijem korejskom kultu 'God of Manmin' koji broji 120.000 sljedbenika i čiji je vođa Jaerock Lee 2018. osuđen na 15 godina zatvora po 42 točke optužnice za seksualno uznemiravanje i seksualno zlostavljanje osmero svojih sljedbenika.

Posjeti Miss7.24sata.hr