Živcira te ostatak vode u posudi za omekšivač perilice? To je ozbiljan problem, a ovako ćeš ga riješiti

Shutterstock Što napraviti ako ostaje voda u pretincu za omekšivač perilice
Vidi originalni članak
  • Previše deterdženta ili omekšivača može biti problem
  • Što učiniti ako nakon pranja odjeće u odjeljku perilice ima ostataka vode?
  • Naime, to je opasno i može utjecati na svaku perilicu rublja, bez obzira na vrstu i proizvođača

Perilica rublja ne radi kako treba? Osim pokvarene perilice posuđa ili usisavača, ovo je najčešći i najgori slučaj. Ova kućna pomagala jednostavno moraju raditi. Često se, međutim, ozbiljan kvar najavi ranije. Zbog toga je još važnije poduzeti protumjere odmah, prije nego što potpuno ne prestane raditi ili prije nego što se uređaj mora zamijeniti. Otkrit ćemo ti što može značiti zaostala voda u pretincu za omekšivač.

Preostala voda u odjeljku za omekšivač: iza toga se krije ozbiljan problem 

Čak i oni koji ne koriste omekšivač možda znaju za ovaj problem. Pranje je gotovo, otvoriš pretince kako bi spriječila rast plijesni pa otkriješ ostatke vode u odjeljku.

via GIPHY

Ovo je uzrok preostale vode u odjeljku perilice

I deterdžent i omekšivač rublja prolaze kroz isti vod u stroj ili se odatle upumpavaju u njega. S vremenom će se nataložiti i najmanji ostaci deterdženta. Ulazni otvori se s vremenom mogu začepiti i voda koja se ispire u njih više se ne može pravilno ispumpati. Kao rezultat toga na rublje može doći nedovoljno deterdženta ili omekšivača.

Što će se dogoditi ako tabletu za pranje posuđa staviš u perilicu rublja?

Poseban problem s odjeljkom za omekšivač

Preostala voda je češće u odjeljku za omekšivač nego u odjeljku za deterdžent. Razlog: voda se pumpa u pretinac za deterdžent nekoliko puta, što otapa većinu čestica. S omekšivačem se odvija samo jedan proces pumpanja. Rezultat: razrijeđeni omekšivač ili preostala voda ostaju u odjeljku.

Problemi s bakterijama kao posljedica preostale vode

To nije samo problem čišćenja, posebno je odvratno to što se tu i u ulaznom otvoru mogu nakupiti razne gljivice, virusi i bakterije zbog prianjanja i ostataka u pretincu za omekšivač. To ne samo da stvara neugodne mirise, nego predstavlja i zdravstveni rizik ako klice uđu u rublje i tamo se talože. To je jako nepovoljno za osobe s oslabljenim imunitetom, poput beba, bolesnih i starijih.

via GIPHY

Preostala voda u pretincu za omekšivač: evo što napraviti

Obavezno otvori ladicu za omekšivač i deterdžent nakon ciklusa pranja. Izlij preostalu vodu i očisti odjeljak octom ili limunskom kiselinom. Na primjer, pusti vodu da teče iz glave tuša kroz ulaze kako bi ih oslobodila. Alternativno možeš preko noći namočiti uklonjeni odjeljak u otopini octa, a zatim ga temeljito isprati.

Važno: također bi trebala redovito uklanjati kamenac iz perilice rublja. To je vrlo jednostavno s domaćim sredstvima (poput octa), koje staviš u pretinac prije nego što pokreneš stroj.

Life&style Ako perilicu rublja imaš 5 godina, znaš li koliko si je puta do sad već morala očistiti?

Čišćenje nije uspjelo?

Uklanjanje kamenca iz perilice rublja nije uspjelo? Zatim pregledaj izlaz i dovod vode. Ovdje možeš raditi s kamerom svog pametnog telefona na teško vidljivom području. Ako nema blokada, obrati se servisu za popravak.

Znakovi za ozbiljnije probleme s perilicom rublja

Preostala voda u odjeljku za omekšivač također može biti znak da ulaz i izlaz u drugim dijelovima perilice ne rade ispravno. Ovdje se sakuplja i kontaminirana zaostala voda, što može dovesti do neugodnih mirisa.

• U tom slučaju očisti dovod vode u bubanj za pranje i unaprijed se informiraj o vrsti i mjestu pojedinih dijelova prema uputama za upotrebu.

• Redovito čisti filter za dlačice.

• Provjeri ima li u odvodnom dijelu bilo kakvog sitnog rublja koje blokira odvod.

• Očisti dovodno crijevo 

Savjet: Četka za boce idealna je za čišćenje teško dostupnih mjesta.

via GIPHY

Poduzmi mjere opreza i zamijeni omekšivač

Glavni razlog zašto su cijevi začepljene je korištenje prekomjernih količina deterdženta i/ili omekšivača. Voda koja teče u odjeljke mjeri se i temelji se na ispravnoj dozi deterdženta.

Savjet 1: previše deterdženta se više ne može otopiti zbog količine vode pa začepi dovod. Stoga koristi dozu naznačenu na deterdžentu ili omekšivaču kao smjernicu i nemoj je prekoračiti.

Savjet 2: zamijeni omekšivač s ekološki prihvatljivijim alternativama kao što je ocat, jer to također osigurava mekanu teksturu.

Savjet 3: tekući deterdžent je jednako lako topiv kao i deterdžent u prahu.

Life&style Koliko dugo smiješ ostaviti mokro rublje u perilici? Stručnjaci imaju odgovor na ovo vječno pitanje!

Posjeti Miss7.24sata.hr