Želiš psa, ali ne znaš kakvoga? Možda ti pomogne vodič kroz 10 najposlušnijih pasmina

Unsplash+ / Getty
Vidi originalni članak
  • Forbes Advisor nedavno je proveo veliko istraživanje među 5000 vlasnika pasa, ne bi li se doznalo koje su pasmine pasa najposlušnije
  • U opsežnoj anketi sudjelovalo je po 200 vlasnika svake od 25 najpopularnijih pasmina
  • Pokazalo se da su velike pasmine poslušnije no male, u vrhu su se našle i neke koje prati reputacija opasnih, no među najposlušnije su se uspjele ugurati i neke minijaturne pasmine

Koliko god svi mi obožavali svoje ljubimce, nemali su broj puta testirali naše strpljenje svojim nepodoštinama i neposlušnošću, pa ne iznenađuje da su provođena istraživanja upravo na ovu temu, ne bi li se otkrilo koje to pasmine vlasnici pasa smatraju najposlušnijima i najlakšima za čuvanje.

U opsežnoj anketi od 5000 ljubitelja kućnih ljubimaca, našlo se po 200 vlasnika svake od 25 najpopularnijih pasmina pasa, prema izboru Američkog kinološkog saveza, a osim poslušnosti prilikom izvršavanja naredbi, ocijenjivao se i temperament svake pasmine. Ova studija koju je proveo Forbes Advisor, tražila je od sudionika i da podijele druge zanimljivosti o svojim psima, uključujući karakteristike poput lajanja, skakanja ili moljakanja, ali i izvršavanja naredbi kada su bez uzice u javnosti, a u obzir su uzeti i ostali čimbenici poput toga koliko često pokušavaju pobjeći, kakvo im je zdravlje i cjelokupno ponašanje. Prema svemu spomenutom, sljedeće su se pasmine pokazale kao najzahvalnije!

Labrador retriver

Labrador retriver jedina je pasmina koja je dobila ukupnu ocjenu od 100% kada je dobro ponašanje u pitanju. Stručnjaci su zaključili da se ovi psi lako dresiraju, žele zadovoljiti svoje vlasnike i imaju izvrstan temperament, a i drugi su po najmanjoj vjerojatnosti da će progutati nešto što ne bi smjeli. 

Rotvajler

Rotvajler se našao odmah do labrador retrivera, s poslušnošću od visokih 92,49%. Baš kao i labradori, mala je šansa da će rotvajleri progutati neki strani predmet, a nisu baš skloni ni uništavanju stvari, ali zato itekako vole žicati kakav fini zalogaj.

Shi Tzu

Shi Tzu je treća najpristojnija pasmina pasa, s poslušnošću od 81,08%. Iako su po poslušnosti tek na trećem mjestu, najmanje su od svih pasmina skloni skakati na ljude, uništavati stvari ili progutati kakav strani predmet, a čak 87% vlasnika ove pasmine potvrdilo je da zdravlje njihovih Shi Tzua nikada nije bilo ugroženo njihovim ponašanjem.

Life&style Ove nesnosne vrućine nisu ugodne niti našim ljubimcima: evo kako im olakšati

Cane Corso

Pasmina Cane Corso zauzela je četvrto mjesto po poslušnosti s ukupnim rezultatom od 89,07%, a ovi pozitivni rezultati djelomično su proizašli i iz toga što su veoma skloni slušati naredbe kada su u javnosti bez uzice. Zanimljivo je i to da su najmanje skloni lajati na druge životinje.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri veoma su popularni psi s poslušnošću od 88,77%. Ovo je pasmina s najnižim postotkom sklonosti ka lošem i užasnom ponašanju, pa ne iznenađuje da su već godinama među najpopularnijim pasminama. 

Njemački ovčar

Njemački ovčari vole svoje vlasnike činiti sretnima dobrim ponašanjem i slušanjem naredbi, pa su po pitanju poslušnosti dobili ocjenu od visokih 74,65%. Ne samo da se pokazalo da su njemački ovčari pasmina koja najrjeđe moli za hranu, nego je otkriveno i da su drugi po redu najskloniji slijediti naredbe kada su u javnosti pušteni s uzice.

Life&style Savršeno mjesto za druženje sa psom po ljeti, a tvoj Rex može se i osvježiti u bazenu!

Bostonski terijer

Velike pasmine očigledno su poslušnije od malih, no ova se malena pasmina ipak našla na listi najposlušnijih s ukupnom ocjenom od 62,90%. Ova je pasmina izjednačena s labrador retriverima, jorkširskim terijerima i pomerancima kada je u pitanju sklonost gutanju stranih predmeta, no nešto je više od ostalih najposlušnijih pasmina sklona uništavanju stvari i lajanju na druge životinje.

Pudl

Pudle su se među najposlušnije pasmine s ocjenom od 60,97% smjestile prvenstveno zahvaljujući najmanjoj slonosti ka uništavanju stvari. Ova je pasmina i druga po redu kod koje je najmanje izgledno da će pokušati pobjeći, a nije baš ni sklona cviljenju, kao ni bilo kakvom drugom ponašanju koje bi za njih same predstavljalo rizik.

Jorkširski terijeri

Jorkširski terijeri koje se nerijetko opisuje kao pasminu savršenu za držanje u krilu, uspjeli su se naći među najposlušnijima s ocjenom od 56,58%, i to zahvaljujući tome što najčešće nemaju poriv skakati na ljude, pokušavati pobjeći ili pak cviliti. 

Američki buldog

S nevelikom ocjenom od svega 55,32%, američki se buldog svejedno uspio ugurati među najposlušnije pasmine, a nešto više ocjene koštalo ih je to što su od ostalih spomenutih nešto skloniji pokušajima bijega. No, zato su bolji od mnogih drugih pasmina kada je u pitanju moljenje za hranu ili pak cviljenje, a mnogi ih vlasnici smatraju odličnim čuvarima.

Posjeti Miss7.24sata.hr