Zbog ovog najnovijeg kulinarskog hita pomfrit izgleda staro i dosadno
- Pomfrit bismo mogle jesti ujutro, poslijepodne, navečer i barem tri do četiri puta tjedno tako
- Međutim, jesti pomfrit kao desert?
- Da, i to je sada moguće – barem s ovim novim „pomfritom“
Klasični prženi krumpirići sada imaju opasnu konkurenciju. OK, ako ništa drugo, onda definitivno imaju slađu konkurenciju. Riječ je o turskom jelu „Cookie Fries“. O čemu je točno riječ? Zamisli si kekse koji izgledaju poput pomfrita te se poslužuju kao desert. Ukratko: keksi u obliku pomfrita. Naravno, ne poslužuju se tradicionalno s majonezom ili kečapom, nego s umakom od čokolade, marmeladom ili umakom od vanilije.
A kome možemo zahvaliti za popularizaciju tog deserta? Naravno, Amerikancima koji obožavaju brzu hranu. Tamo je ovaj slatki pomfrit vrlo popularan, a mi ti donosimo originalni recept.
Sastojci
• 300 g brašna
• 60 g šećera u prahu
• 120 g mekog margarina
• 3 žlice musa od jabuka
• 1 žlica leće
• 6 g vanilin šećera
• 100-150 g čokolade za kuhanje
Priprema
1. Miksaj srednjom brzinom brašno, šećer u prahu i margarin sve dok ne nastane glatka smjesa.
2. Dodaj zatim mus od jabuka, leću te šećerni sirup. Zatim umiješaj komadiće čokolade te sve zamijesi rukama. Tijesto za kekse treba biti čvršće od tijesta za biskvit. Ako je još tekuće, dodaj malo brašna.
3. Stavi gotovo tijesto na 30 minuta u hladnjak. U međuvremenu zagrij pećnicu na 180 stupnjeva te dva lima obloži papirom za pečenje.
4. Izvaljaj tijesto za kekse na pobrašnjenoj površini te napravi dugoljaste trake. Debljina, dužina i oblik mogu varirati po želji. Zatim peci kekse (ovisno o debljini) oko 20 minuta, to jest dok ne postanu hrskavi.
5. Posloži kekse po želji te posluži sa slatkim umakom ili umacima.