Zašto trebamo meso narezati prije nego što ga spremimo u hladnjak?
- Ako ti često ostane mesa nakon ručka i kaniš ga, naravno, jesti i sutradan treba pripaziti kako ga spremaš u hladnjak
- Korak koji, kažu, ne bismo smjeli preskočiti jest prethodno narezati meso na manje komade
- Također, za meso u hladnjaku postoji savršena temperatura
Nismo dovoljno bogati, a nadamo se, ni bahati da samo tako bacamo ostatke hrane. Već pripremljeno meso, kuhano ili pečeno, možeš sačuvati i pretvoriti u novi obrok, od odrezaka do izdašnih juha - ali samo ako je pohranjeno na siguran način. Kako bi meso koje si sačuvala u hladnjaku bilo dobro i sigurno za konzumaciju i sljedeći ili preksljedeći dan, treba obratiti pozornost na nekoliko stvari.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kako bi meso u tvojem hladnjaku bilo sigurno za konzumiranje, moraš ga pravilno odložiti.
Za početak, stručnjaci za kontrolu i prevenciju bolesti, kažu (a to dosad stvarno nismo čuli), da nikad ne bi trebali spremiti meso u hladnjaka, a da ga prethodno nismo narezala. Ne bi ga trebalo samo tako strpati u hladnjak. Velike komade poput neke pečenke ili cijele purice, treba za hlađenje podijeliti u manje količine.
Ostatke je potrebno ohladiti na određenoj temperaturi
Ostatke treba čuvati na temperaturi od 4.4 °C ili nižoj i staviti ih u hladnjaku unutar dva sata nakon kuhanja. Međutim, ako je hrana bila izložena temperaturama višim od 32 °C - kao u vrućem automobilu ili na ljetnom pikniku – trebalo bi je staviti u hladnjak i prije, u roku od jednog sata kako bi se spriječio rast bakterija. Zašto meso treba prethodno narezati? Manji komadi mesa brže će se ohladiti nego veliki što će znatno usporiti razvoj bakterija.
Mama se dosjetila kako da uštedi 9000 kuna na hrani i osigura godišnju zalihu mesa za obitelj
Konzumiranje hrane u kojoj su se razvile bakterije može biti opasno
E. coli i Salmonella dvije su uobičajene vrste bakterija koje se mogu naći u mesu. Ako je netko jeo hranu koja je kontaminirana bilo kojom bakterijom, može razviti trovanje hranom i razviti teške simptome kao što su proljev, infekcije mokraćnog sustava, respiratorne bolesti i infekcije krvotoka. Za obje bakterije, određene skupine ljudi su u većem riziku od razvoja teške ili smrtonosne bolesti. Veći rizik imaju djeca mlađa od 5 godina, odrasli stariji od 65 godina, ljudi čiji je imunološki sustav oslabljen i trudnice.
Kuhano meso ne može se zauvijek čuvati u hladnjaku
Ne drži svoje kuhano meso predugo u hladnjaku jer neće biti sigurno za jelo. Čak i najbolje pohranjeno meso neće ostati dobro beskonačno dugo. Ali rok trajanja razlikuje se ovisno o vrsti mesa. Kuhana slanina ili kobasica mogu izdržati u hladnjaku na 4 °C ili hladnijem do tjedan dana. Ostalo kuhano meso ili perad ostat će dobro samo tri do četiri dana u hladnjaku.