"Zaljubiš se, Đole je tu. Slome ti srce, Đole je opet tu". Čitateljice se prisjećaju najljepših uspomena koje vežu uz njegove stihove

Pixsell/Sanjin Strukic
Vidi originalni članak
  • Brojni obožavatelji s tugom u srcu su dočekali vijest da je proslavljeni glazbenik Đorđe Balašević preminuo u dobi od 67. godina
  • Uspomena koje ih vežu uz stihove najpoznatijeg Panonskog mornara prisjetile su se i naše čitateljice, a njihova kazivanja donosimo u nastavku
  • Od ranog djetinjstva, preko prvih ljubavi i slomljenih srdaca pa sve do nezaboravnih tuluma, Đole i njegovi stihovi uvijek su bili tu...

Kao srednjoškolac Đorđe Balašević je sanjao o velikoj nogometnoj karijeri. Priča kaže da je jednoga dana ležao bolestan u krevetu kada je u njegovu sobu uletjela muha, a mnogi su njegovi obožavatelji danas sretni što je odabrala upravo njegovu adresu. Zbog nje je napisao svoju prvu pjesmu 'Otkud muva', a nakon koje je njegova karijera dobila sasvim novi smjer.

Glazbenik i tekstopisac, dvije su titule koje u biografiji Đorđa Balaševića stoje uz njegovo ime. Ipak, postao je on i najpoznatiji Panonski mornar, a generacije će ga pamtiti i kao vrsnog pjesnika koji je u svojim stihovima uspješno dočarao sve one osjećaje koji su se kroz odrastanje gomilali u nama. O uspomenama koje ih vežu za Đoletove stihove progovorile su i naše čitateljice.

Life&style Prisjetimo se najljepših pjesama Đorđa Balaševića, zapjevajmo zajedno i pustimo suzu...

"Sjećanje na djetinjstvo i pokojnog tatu, fiću u kojem smo slušali njegove kazete kad god bi na put išli. Kad je moj otac trebao umrijeti, samo Đoletovi stihovi su mi se redali u mislima. Nevinost duše, to je on", kazala je čitateljica Ivana.

O odrastanju s Đoletovim stihovima progovorila je čitateljica Ivančica istaknuvši kako "cijelo djetinjstvo sluša njegove stihove, umiruju me kad vozim, uz njih plačem kad sam tužna, smijem se kad sam sretna, plešem...". Dodala je i kako smatra da smo svi mi blagoslovljeni što je bio dio naših života.

Kristina nam je priznala kako "nije bilo izlaska, druženja, tuluma da Đole nije bio. Pa se zaljubiš Đole je opet tu, pa ti slome srce pa opet Đole ima stihove za tebe. I onda sve to prođe i običan dan ništa ti se posebno ne sluša i Đole ima stihove i za to". A da su njegovi stihovi obilježili brojne ljubavne priče potvrdila nam je i čitateljica Dijana. "Uz njegov 'D-mol' prije 23 godine nas dvoje smo prepoznali jedno u drugom i još nas drži zajedno", kazala je.

Life&style Zaboravljeni Balaševićev intervju iz 1981. nakon svadbe: "Vjenčao sam se u trapericama - u četvrtak!"

"Uz njegove pjesme vežu me uspomene na mladost, na lijepe i bezbrižne dane, lude zabave i druženja uz slušanje njegovih ploča. Svaka njegova pjesma ima dušu...baš sam tužna što nas je napustio. Ali njegove pjesme su vječne i ostat će i on zauvijek uz nas kroz svoje pjesme", konstatirala je čitateljica Nada.

A da zbog njegovih stihova nije bio problem 'potegnuti' ni stotinu kilometara potvrdila nam je svojim komentarom i čitateljica Margita. "Previše je uspomena uz njegove pjesme... oooo da... sa njegovog koncerta u Osijeku išla sam ravno na posao u prvu smjenu od 4 ujutro. Put od 120 km je sitnica", priznala je.

"Lijepe, ružne, sretne, sjetne, tužne, sve to su uspomene na njega... Cijeli spektar odjednom. Jedan, jedini, veliki, najveći", riječi su čitateljice Suzane s kojima se tako lako složiti. Đorđe Balašević bio je neponovljiv, a njegove pjesme neće ostati samo zvučni podsjetnici na velikog glazbenika. One nisu donosile samo priče o osebujnim ljudima i nekim minulim vremenima, Đoletovo bogatstvo riječi uspješno je naslikalo neke od najljepših slika panonske ravnice.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr