Zahvaljujući ovom tajnom sastojku iz kuhinje meso će ti ispasti sočnije i mekanije
- Dosta ti je toga da u pripremu mesa uložiš mnogo truda i vremena, a ono ostane žilavo i suho?
- Ako tražiš jednostavnu metodu s jednim sastojkom imamo rješenje za tebe, a krije se u sodi bikarboni
- Ova tajna azijske kuhinje omogućava da meso ostane sočno te za mali uloženi trud nudi ukusne rezultate
Koliko ti se puta dogodilo da kupiš lijepi komad mesa, no nakon pripreme on je ostao tvrd, suh ili žilav? Kako bi izbjegla ovaj scenarij odlučile smo ti otkriti trik kojim se rado koriste poznati kuhari, a zahvaljujući kojem će pripremljeno meso ispasti mekano i sočno. Iza ovog jednostavnog trika krije se široko dostupan sastojak koji većina nas drži u svojoj kuhinji - soda bikarbona.
Prema prestižnom kulinarskom časopisu Cook's Illustratedu, lužnatost sode bikarbone podiže pH površine mesa, što zauzvrat otežava vezanje proteina. Znanstvenim rječnikom možda djeluje komplicirano, ali u stvarnosti je ovo vrlo jednostavan i praktičan trik sa sjajnim rezultatima.
Ova metoda je najučinkovitija kada se stavlja na manje i tanje izrezane komade mesa. Da bi omekšala meso ovim sastojkom, stavi 1 žličicu sode bikarbone na svaki komad i dobro promiješaj. Ako je meso jako suho, dodaj malo vode, ostavi da odstoji oko 15 do 20 minuta te zatim dobro isperi da ukloniš sodu bikarbonu. Prije kuhanja obavezno pažljivo osuši meso. Za veće komade mesa preporučuje se utrljati veću količinu sode bikarbone te potom staviti ih u hladnjak na tri do pet sati. Prije nastavka pripreme mesa obavezno isperi sodu te zatim posoli odabrane komade mesa i nastavi daljnju pripremu hrane.
Ovaj trik proizišao je iz kineske kuhinje te upravo u njemu leži tajna zašto su komadići mesa u azijskim jelima tako podatni i mekani. Neki kuhari uz sodu bikarbonu dodaju i mineralnu vodu kako bi omekšala vlakna, a tako pripremljeno meso idealno je za prženje u woku! Hoćeš li se odvažiti isprobati ovaj kulinarski trik?
POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":