Zaboravi na limun i vodu, proljetni detoks izgleda više ne može bez juhe! Evo zašto

Vidi originalni članak
  • Voda, mlaka ili hladna, s limunom prošlogodišnja je hit detoksikacija
  • Vrijeme je za souping
  • Juha bogata povrćem očistit će vaše tijelo, ali mu dati i potrebne nutritivne vrijednosti bolje od fruktoze

Kada je u pitanju detoks, vjerujemo da ti svi govore kako je voda s limunom najbolja opcija. Mi ne kažemo da voda s limunom nema učinka, ali nakon popijene jedne čaše uvijek smo gladne. Imamo alternativu za tebe! Riječ je o juhi.

 

Trendu ispijanja voćnih sokova ili smoothieja suprostavilo se jelo na žlicu. Juha kao ukusno jelo na bazi povrća i od kostiju idealna je zamjena svim sokovima, a opet je lagan, nutritivno uzbudljiv obrok. Glikemijski indeks joj je nizak tako da nema greške ako ju jedeš i kasnije navečer. Povrće je, u odnosu na voće, bogatije vlaknima i vitaminima koji tvom tijelu pomažu da se očisti i napuni energijom. S obzirom da je juha češće predjelo, koje ipak možemo gledati i kao jelo, djeluje na receptore u mozgu koji nam javljaju kad smo gladne. Primjerice, tanjur juhe može zamijeniti bademe kao međuobrok. Za ovim načinom detoksa poludjelele su i holivudske zvijezde poput Gwyneth Paltorw i Kate Hudson. 

Premda juhu možeš napraviti od bilo kojeg povrća, imamo za tebe recept za juhu od povrća koje trenutačno možeš nabaviti i svježe na placu ili ga i sama ubrati. Sezona je šparoga, vrijeme je da se pokreneš. Spoji ugodno s korisnim i provedi lijepo vrijeme u prirodi dok bereš šparoge. Da se ne mučiš pripremili smo za tebe recept za juhu od šparoga, ali bez vrhnja kako bi se smanjio unos nepotrebnih masnoća.

Potrebni sastojci su:

  • 800 grama šparoga kojima su uklonjeni drvenasti dijelovi,
  • 2 litre povrtnog temeljca,
  • 2 crvena luka srednje veličine,
  • 2 stablike mladog celera,
  • 2 srednja poriluka,
  • sol i papar po želji,
  • maslinovo ulje

Očisti šparoge i ukloni drvenaste dijelove, te nasjeckaj luk. Na maslinovom ulju popirjaj luk. Kad je luk porumenio, na njega baci šparoge i usitnjeni poriluk, te pusti par minuta da omekšaju. Zatim ulij proljetni temeljac i ubaci celer. Začini po želji, ali izbjegavaj puno soli. Radije upotrijebi kajenski papar i biljne začine poput peršina ili ružmarina. Neka se sve to kuha petnaest do dvadeset minuta. Serviraj i uživaj!

Posjeti Miss7.24sata.hr