Vruće ti je? Probaj (i napravi) senzacionalni sorbet

Thinkstock / Spencer Davies
Kad je riječ o sorbetu - slastici koja ne deblja, osvježavajuća je, a i jaaako je ukusna – definitivno je stavljamo na vrh svojih ljetnih užitaka
Vidi originalni članak

Sorbet je turbobrzi osvježavajući desert te je zapravo zamjena za sladoled, ali s bitnom razlikom - ne sadrži masnoće, a količinu šećera možeš sama odrediti - ili ga jednostavno izostaviti. Najjednostavnija varijanta za sorbet? Odmrzneš zamrznuto voće, izmiksaš ga u pire te (ovisno o kiselini) dodaš malo šećera ili nekog drugog zaslađivača. 

Ovi recepti uljepšat će ti ljeto (savjet za veganke i vegetarijanke – želatinu zamijeni agar-agarom – funkcionira jednako dobro). 

1. Sorbet sa svježim breskvama 

Sastojci za sirup:

250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine 

Sastojci za sorbet: 

½ limuna 
1 kg zrelih bresaka 

ZANIMLJIVO 5 zdravih voda s okusom i kako ih napraviti

Priprema: 

Zakuhaj vodu, šećer i med. Isključi štednjak. Namoči želatinu u hladnoj vodi. Ocijedi vodu te umiješaj želatinu u vrući sirup. Istisni limun, a breskve kuhaj oko minute. Potom otkloni koštice. Izmiksaj breskve 1 žlicu limuna u pire te propasiraj kroz sito. Potom zamrzni 650 ml pirea sa sirupom te posluži. 

Savjet: breskve su izvrstan izvor vitamina C, A i minerala poput selena (koji štiti od raka kože). Za ovakav sorbet dobre su i nektarine i marelice. 

2. Sorbet s bobicama 

Sastojci za sirup: 

250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine 

Sastojci za sorbet: 

1 limun, 600 g bobica (npr. jagode, maline i borovnice)

Priprema: 

Spravi sirup kao u prvom receptu. Istisni limun i izmiksaj zajedno s bobicama i sirupom u pire. Stavi smjesu da se zamrzne. 

Savjet: možeš koristiti svježe ili zamrznute bobice. 

3. Sorbet od dinje 

Sastojci za sirup: 

250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine 

NOVO PIĆE Frosé – kako s lakoćom napraviti najtrendi piće ljeta

Sastojci za sorbet:

1 limun
1 kg očišćene dinje

Priprema: 

Spravi sirup kao u prvom receptu. Istisni limun. Izmiksaj dinju u pire te propasiraj kroz fino sito, a pri tome sačuvaj, odnosno odvoji sok. Potom sok zamrzni zajedno sa sokom od limuna i sirupom. 

Savjet: dinje su bogate kalijem te mogu smanjiti krvni tlak. Sve sorte su dobre za sorbet. 

4. Sorbet s grejpom 

Sastojci za sirup

250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine 

Sastojci za sorbet:

5 grejpova 

Priprema

Spravi sirup kao u prvom receptu. Istisni grejpove (trebalo bi biti oko 650 ml soka). Potom pomiješaj sok sa sirupom te zamrzni. 

Savjet: grejp štiti stanice s pomoću likopena i vitamina C. ovisno u okusu, ima sorti koje su slađe ili gorče. 

Posjeti Miss7.24sata.hr