Vrijeme je za knedle sa šljivama, a ovaj recept svi posebno hvale!
- Knedle sa šljivama, šećerom i cimetom, kad se samo prisjetimo, dođe nam slina na usta
- Ovaj starinski recept podsjeća nas na djetinjstvo, kad nam ih je pripremala još baka
- Naravno, knedle sa šljivana, čija je sezona u punom jeku, volimo i sada, a ovaj recept dosta hvale
Tko nikad za ručak nije dobio knedle sa šljivama (za glavno jelo!) a paradajz juhom za predjelo, nije imao djetinjstvo! Tako se to nekada radilo, kad su nam ovu jesensku poslasticu servirale još naše bake. I, naravno, svaka je imala svoj recept, za najbolje okruglice. Ovo je klasik obožavamo i danas kad nam vraća poznate mirise i okuse djetinjstva.
Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive 'kuglice' od krumpirovog tijesta.
Recept za kraj ljeta koji treba probati: chutney, pikantni 'kečap' od šljiva
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 2 jaja
- 800 g krumpira
- 300 g brašna
- 4 žlice ulja
- 100 g krušnih mrvica
- 500 g šljiva
- šećer
- mljeveni cimet
Priprema:
Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi.
Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno. Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih).
Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice.
U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta.
Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.
Ovaj je članak prethodno objavljen na missGASTRO: