Voliš svježi sir? Onda je ovaj novi trend mršavljenja za tebe pun pogodak

Shutterstock Novi trend mršavljenja: dijeta sa svježim sirom
Vidi originalni članak
  • Ne brini: dijeta sa svježim sirom omogućuje ti da jedeš i druga jela, a ne samo sir
  • Naime, svježi sir kombinira se s drugom hranom - ova dijeta nije jako stroga
  • Koliko je zdrava dijeta sa svježim sirom i koje su njezine zamke?

Suprotno onome što bi mogla prvo pomisliti, dijeta sa svježim sirom nije jako stroga, jer se osim sira može jesti i druga hrana. Svježi sir, točnije, svježi sir s niskim udjelom masnoće - samo je osnova prehrane i tijekom prehrane treba ga kombinirati s raznom zdravom hranom, poput povrća ili cjelovitih žitarica. Ako se pravilno izvede, uz ovu dijetu možeš izgubiti nekoliko kilograma za nekoliko tjedana.

Life&style Dijeta koja nas usrećuje? Je li ovo predobro da bi bilo istinito?

Je li sir s malo masnoće zdrav za mršavljenje?

Malomasni svježi sir ima puno bjelančevina, što je, prema rezultatima istraživanja, osobito korisno pri mršavljenju: s jedne strane te bjelančevine dugo drže sitima i jačaju mišiće u tijelu, a s druge strane osiguravaju da razina šećera u krvi ostaje na konstantnoj razini, što smanjuje skladištenje masti. Još jedna prednost sira s malo masnoće: sadrži malo kalorija i masti, zbog čega ga općenito možeš pojesti malo više.

Evo kako funkcionira dijeta sa svježim sirom

Za ovu dijetu sve obroke prvo treba nadopuniti s malomasnim svježim sirom. Moguće su sljedeće kombinacije:

• sa sirovim ili kuhanim povrćem (npr. krastavac, paprika, mrkva)

• s kuhanim krumpirom 

• s kruhom od cjelovitih žitarica

• s bobičastim voćem ili drugim slatkim voćem poput grožđa ili bresaka

Može li prehrana s malomasnim sirom uzrokovati simptome nekih nedostataka nutrijenata?

Oni koji kombiniraju uravnoteženu prehranu obično ne očekuju simptome nedostatka nutrijenata tijekom preporučenog trajanja dijete od četiri do šest tjedana. Važno: tijekom dijete sa svježim sirom trebala bi puno piti, po mogućnosti dvije do tri litre vode dnevno. Ali, nezaslađeni biljni čaj može također biti na jelovniku. Nakon jednog do dva tjedna, jedan obrok svježeg sira dnevno zamjenjuje se normalnim obrokom, a zatim postupno drugi i treći.

Stvoren je "alat" za mršavljenje koji sprječava da otvoriš usta više od dva centimetra

Koji su nedostaci prehrane sa svježim sirom?

S jedne strane, naravno, trebaš određenu izdržljivost i dobre živce ako tjednima jedeš uglavnom svježi sir. S druge strane, ovisno o konzumiranoj količini, relativno brzo se može postići dnevna maksimalna količina bjelančevina, a to može imati negativan utjecaj na zdravlje. Previše bjelančevina opterećuje bubrege i jetru, a može doći i do zatvora. Svatko tko primijeti da ima takve pojave dok je na dijeti sa svježim sirom, trebao bi je odmah prekinuti.

Posjeti Miss7.24sata.hr