Voliš spremati batat? Onda imamo za tebe tri odlična recepta kojima ćeš sve iznenaditi
- Batat je zadnjih godina sve popularniji u našim kuhinjama
- Nije ni čudo – oduševljava svojim slatkasto-orašastim okusom
- Donosimo ti tri ideje kako spraviti batat – i oduševiti ukućane ili goste
Ovaj plod narančaste boje potječe iz tropskih šuma Južne Amerike, a uspijeva diljem svijeta – a sasvim dobro i u Hrvatskoj. Batat se naziva još i slatki krumpir te je odličan izvor vitamina C koji jača imunitet i sprječava nastanak bolesti. Uz to ima dosta tiamina, mangana i kalija koji održavaju zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava. I, što je također jednako važno – ukusan je! Donosimo ti recepta za tri jela s batatom u glavnoj ulozi…
Juha od batata i špinata s kvinojom
Sastojci:
• sol
• papar
• 200 g kvinoje
• 2 žlice ulja
• 2 glavice luka
• 1 režanj češnjaka
• 400 g batata
• 1 čili
• 20 g đumbira
• 1 žlica šećera
• 1 l povrtne juhe
• 80 g lisnatog špinata
Priprema:
Stavi sol i kvinoju u kipuću vodu te kuhaj 7 do 10 minuta. Zatim lagano poprži na 2 žlice ulja usitnjeni luk i češnjak u loncu te potom dodaj kockice batata. Sve kratko pirjaj te dodaj usitnjeni čili i đumbir. Sve dobro promiješaj. Dodaj šećer, ulij povrtni temeljac te još jednom začini solju i paprom. Kuhaj oko 20 minuta. Lisnati špinat i kvinoju stavi u lonac s temeljcem. Sve dobro promiješaj te posluži u zdjelicama.
Gulaš od batata
Sastojci:
• 2 žlice ulja
• 800 g batata
• 500 g paprike
• 500 g šampinjona
• sol
• papar
• 1 grančica ružmarina
• 2 grančice timijana
• 600 ml vruće vode
• 500 g rajčica
• 1 vezica vlasca
• jogurt s limunom
Priprema:
Stavi u tavu batat i papriku te poprži. Zatim poprži šampinjone u drugoj tavi te dodaj tavi u kojoj su paprika i batat. Sve začini solju, paprom te ružmarinom i timijanom. Potom dobro promiješaj te ulij vodu. Ostavi da krčka oko 5 minuta. Dodaj rajčice te usitnjeni vlasac u tavu te sve dobro promiješaj. Ostavi da krčka još 10 minuta. Posluži, a kao preljev možeš poslužiti jogurt s limunom.
Hrskavi pomfrit od batata
Sastojci:
500 g batata
2-3 žlice jestivog škroba
½ žličice mljevene paprike
½ žličice soli
1 bjelance
Priprema:
Nareži batat u oblik pomfrita, stavi u posudu s vodom te ostavi da odstoji oko sat vremena. Zatim dobro ocijedi batat, stavi 2 do 3 žlice škroba u posudu te prekrij time pomfrit. Dodaj mljevenu papriku i sol. U drugoj posudi stuci bjelance s pomoću miksera te pomiješaj s pomfritom. Stavi potom komade krumpira na lim za pečenje obložen papirom za pečenje tako da se komadi međusobno ne dodiruju. Peci na 230 stupnjeva oko 10 minuta (grij odozgo i odozdo). Izvadi lim, okreni komade krumpira te peci još 5 do 10 minuta.
Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.