Voli li te tvoja mačka doista? Postoji odličan način na koji ćeš to odmah saznati

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Mačke - kako se ne raznježiti kad ugledaš mekano klupko s preslatkim šapicama i poželiš mu dati svu ljubav koja postoji?
  • Naravno, do točke kad više nisi sigurna voli li te ili gleda poprijeko. Tada nam koriste neki trikovi kako bismo otkrile kakve to osjećaje naše mačke gaje prema nama...
  • Što znači kad se glavom mazi o našu glavu i prede? Je li to ljubav, gluma ili nešto treće?

Voliš li ti svoju mačku? A kako saznati voli li tvoja mačka tebe? Postoji nekoliko načina na koje ćeš to otkriti, a jedan je posebno značajan. 

Ako se tvoja maca voli maziti, i to prislanjajući glavu o tvoju glavu, možeš saznati puno toga! To je, primjerice, način na koji mačke pokazuju prijateljsko raspoloženje i povjerenje. To je doista odličan znak, a evo što još kažu razne teorije i istraživanja o takvom mačjem ponašanju.

Maca u tom položaju pokazuje da ti vjeruje dovoljno da ti bude tako blizu. Na taj način zapravo i pušta svoj miris, jer kao i s drugim stvarima, obilježava svoj teritorij kad se trlja o neki predmet. Isto je i s njezinim čovjekom. Osim toga, mirisne žlijezde kod mačaka se nalaze iznad očiju i ispod ušiju pa ih aktiviraju kad se maze s tobom.

1. Pažnja

Da, mačka na taj način želi privući tvoju pažnju, i želi pustiti svoj miris, a nije to baš uvijek znak da te jako voli. No, sviđaš joj se dovoljno da te označi kao svoj teritorij kako bi to naglasila drugim mačkama, ali ako te to tješi - ni mačka ne voli da je se povezuje baš bilo s kim. Dakle, cijeni te dovoljno da ti prepusti svoj miris. Baš kao što cijeni i kauč.

Life&style Kažu da je Thor najljepši mačak na svijetu - evo što još znamo o bengalskim mačkama

A pažnju pak privlači tako što prede pa ti je to siguran znak da joj možeš uzvratiti ljubav. Naime, ako primijeti da joj ne uzvraćaš pažnju pretpostavit će da ne želiš bliskost s njom i prestat će je tražiti.

2. Sigurnost

Mace imaju snažan osjećaj za miris i područja označena nekim mirisom pa se na njega oslanjaju puno više nego na vizualno pamćenje. Dakle, moraš zaraditi njezino povjerenje. To je i razlog zašto mlade mace rado guraju njuškice i žele se maziti - nisu još iskusne. One iskusnije mačke opreznije su jer te testiraju prije nego se u potpunosti opuste.

3. Navika

Teško je ignorirati macu koja svoje lice gura u tvoje! A budući da je jako slatko, tko bi tome odolio? A zna to i mačka pa voli kad je češkaš i maziš. Osim toga, kad to ponavlja više puta, ponoviš i ti, a to će je privući i naviknuti da se vraća po još!

4. Dominacija

Neke mačke imaju puno veću potrebu od pukog označavanja teritorija. Možda traže način kako da ti pokažu da imaju moć nad tobom, a to je njezin način da se osjeća sigurnom. Naravno, ako takvo ponašanje nije pretjerano, onda nema problema. No, ako se počne ponašati previše dominantno, može postati agresivna i zahtijevati puno. U tom slučaju potrebno joj je samo malo treninga - započni tako da je ignoriraš kad pokazuje takvo ponašanje. Jer, ako ne dobije reakciju vjerojatnije je da će prestati.

5. Povezivanje

Ako se mačka s tobom jako mazi ujutro, vjerojatno si joj tijekom noći nedostajala. Ona je noćna životinja pa ne spava koliko i ljudi i vjerojatno se neko vrijeme dosađivala. Osim toga, i tvoj se miris tijekom noći promijenio pa ga maca želi ponovno prekriti svojim mirisom. I ponovno te učiniti - svojim teritorijem.

Što ako se maca ne mazi tako?

Ako se tvoja mačka s tobom ne mazi glavom, to nije znak da te ne voli. Ona možda pokazuje privrženost na druge načine. Osim toga, samo najsamouvjerenije mačke koriste glavu da bi se mazile pa ako se s macom tek upoznaješ jer ti je stigla nedavno ili je i inače tiha, to nije razlog za brigu. Možda je oprezna i još sumnja i treba joj vremena, a možda samo drugačije pokazuje što želi.

Life&style Video koji će popraviti dan! Nećeš vjerovati - ovaj mačak svira kad želi jesti

S druge pak strane, ako se maca ne želi maziti, nego samo gura glavu u tebe, želi ti pokazati neugodu. Veterinari ističu da je možda je riječ o pritisku tlaka ili pak neurološkim problemima kod mačaka. Ipak, nemojmo dizati paniku, najčešći razlog ipak je njezina želja za češkanjem, pažnjom i sigurnošću, a najvažnije je to - da ti mačka vjeruje.

Posjeti Miss7.24sata.hr