Uz ovaj najbolji i najjednostavniji klasični recept uskršnja pinca svima ispada dobro
- Nadamo se kako će i ove godine – usprkos karanteni – uskršnji stolovi biti lijepi i bogati
- Dapače, sada smo više kod kuće pa imamo i više vremena za spravljanje raznih uskršnjih delicija
- Jedna od njih svakako je pinca – donosimo ti najbolji klasični recept za poznatu uskršnju slasticu
Uskršnja pinca potječe iz Austrije, a izrađuje se od slatkog dizanog tijesta. Pinca je i kod nas već desetljećima neizostavan dio uskršnjeg stola, a naziva se još sirnica (premda nema veze sa sirom), slatki kruh ili slatka pogača. Uz pomoć ovog recepta moći ćeš je sada sama spraviti…
Sastojci za 4 porcije
• 500 g brašna
• 1 kockica kvasca
• 125 ml mlijeka
• 4 žumanca
• 70 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 1 žličica anisa (mljevenog)
• 1 prstohvat soli
Priprema
1. Za predtijesto najprije ugrij mlijeko da bude mlako. Potom stavi u posudu brašno, razmrvi posred kvasac te pomiješaj zajedno s mlijekom. Predtijesto zatim stavi na toplo mjesto da se diže oko 30 minuta.
2. Potom dodaj tijestu za pincu tekući maslac, šećer, vanilin šećer, žumance, sol i anis te zamijesi glatko tijesto.
3. Ostavi tijesto da se opet diže sve dok se volumen otprilike ne udvostruči. Potom oblikuj 10 kuglica te ih stavi na lim obložen papirom za pečenje.
4. Za tipični „ukras“ za pincu trebaš tijesto tri puta zarezati oštrim nožem. Ako želiš, možeš premazati pincu žumancem.
5. Peci pincu u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva (ventilator) oko 30 minuta.