Utjecajni filozof dao je savjet kako što lakše prebroditi izolaciju i samoću

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Izolacija i nemogućnost kretanja mogu povećati razinu stresa te potaknuti anksioznost i pretjerano razmišljanje o negativnim događanjima
  • Nametnutu samoću možemo prebroditi tako da promijenimo perspektivu i uvidimo kako je ona trenutačno više cijenjena od zajedništva
  • Samoća je u ovom trenutku poželjna kategorija budući da se povezuje uz odgovornost prema sebi i bližnjima

Za neke je ljude poželjno biti sam te su neki od nas rođeni kao introverti koji priželjkuju mir i tišinu osame. Međutim, to nije slučaj za sve. Izolacija sama po sebi može potaknuti anksioznost, stres i pretjerano razmišljanje, ali i opću dosadu te revoltiranost prouzrokovanu nemoću i ograničavanjem kretanja. Sada, s obzirom na trenutnu potrebu za samoizolacijom, vjerojatno ćemo svi više vremena provoditi sami pa je dobro dobiti malo dodatne pomoći tamo gdje možemo.

Koronavirus Obitelj u izolaciji: Kako preokrenuti situaciju u svoju korist u vlastita četiri zida

Kako prigrliti nametnutu samoću?

Filozof i književnik Alain de Botton odlučio je dati par savjeta svima koji su se našli u ovoj nezavidnoj situaciji. U razgovoru s novinarkom Francescom Spectre u njezinom novom podcastu, Alonement, objasnio je da je - za mnoge ljude ideja da budu sami zastrašujuća. "Užasno je jer vam prijeti opasnost da naletite na niz informacija koji će na jedan ili drugi način zahtijevati bol. Bol u tuzi, bol u potrebi da se poduzme akcija, bol u spoznaji da život nije ono što želite da bude." - otkriva de Botton.

Međutim, kaže, postoje načini kojima možemo olakšati našu nelagodu prouzrokovanu tim osjećajima. Ne možemo zaustaviti sve lutajuće misli, ali možda je ključ za sklapanje mira u promjeni ideje o tome što znači provoditi vrijeme sam sa sobom. "Ponekad se mučimo mišlju da se svi drugi dobro zabavljaju. Sada stvarno možemo istražiti što zapravo leži u tome i što to zapravo znači? " - ističe.

Mućni glavom Mozgalica za zimske večeri: Možeš li pronaći mačku između drva za ogrjev za 30 sekundi?

Promjena percepcije

Druženje i zajedništvo su uz dobru zabavu visoko na ljestvicama vrijednosti brojnih pojedinaca. No, de Botton podsjeća kako se "u lošem društvu, kao što svi znamo, možemo osjećati više sami nego kada radimo sami",  jer nas tako snažno podsjeća na "ono što bismo idealno željeli od drugog ljudskog bića, a nije dostupno." Ideja da smo sami poprima drugačije značenje kada nas se ne podsjeća stalno na zajedništvo drugih ljudi.

Budući da su velika događanja i okupljanja otkazana, globalno se mijenja percepcija o tome što je “biti sam”. U ovim trenutcima to je poželjna kategorija koja se povezuje uz odgovornost prema sebi i bližnjima. Istovremeno, znajući da nismo jedini u ovoj situaciji osjećamo povezanost i solidarnost prema drugima. Promjena percepcije dovodi do toga da nas više nije strah da ćemo nešto propustiti već nam izbivanje stvara radost i osjećaj samoispunjenja.

Posjeti Miss7.24sata.hr