Uskršnja pletenica: Iz bakine kuharice ukrali smo recept, a i najbolje trikove za mirisnu pletenicu
- Na tradicionalnom uskršnjem stolu definitivno se mora naći i fina prhka uskršnja pletenica
- Ova se pletenica također nosi i na uskršnji blagoslov hrane
- Osim što je superukusna, lako se spravlja, a i lijepo izgleda
Uskrs je uskoro, a što ne smijemo zaboraviti pripremiti? Uskršnju pletenicu! Barem je tako bilo kad sam ja bila dijete, jer otkad znam za sebe, moja je baka za Uskrs pekla pletenicu za cijelu obitelj. Ne samo da je ukusna, nego pletenicu i nije tako teško pripremiti. Otkrit ćemo ti recept iz bakine kuharice!
Recept za Uskršnju pletenicu:
Sastojci za uskršnju pletenicu:
• 500 g brašna
• 1 kockica kvasca
• 60 g šećera
• 1/4 litre mlakog mlijeka
• 60 g maslaca
• 1 jaje
• 1 prstohvat soli
• naribana kora od limuna
Po želji: Pletenicu od kvasca možeš na kraju premazati šećernom glazurom ili je ukrasiti sitnim šećerom.
Bakini savjeti za pripremu savršene uskrešnje pletenice
Važno: Prije nego počneš, trebaš sve sastojke na vrijeme izvaditi ih hladnjaka kako bi bili sobne temperature. Osim toga, moja se baka nije baš uvijek držala recepta, pa savjetuje da kod pripreme ovoe pletenice neke stvari radiš "po svom osjećaju".
1. Prosij brašno u zdjelu prvo pa u sredini napravi udubinu. U udubljenje izmrvi kvasac i pomiješaj ga s malo šećera (dodaj količinski "po svom osjećaju"), mlijekom i malo brašna.
2. Zatim tijesto pospi brašnom i pokrij te ostavi da se diže barem 15 minuta. Brašno bi tada trebalo imati jasne pukotine na vrhu (tvrdi baka).
3. Uz rub brašna rasporedi preostali šećer, otopljeni maslac (ne vruć), jaje, sol i koru od limuna. Sada možeš pomiješati sve sastojke sa svim brašnom i predtijestom s kvascem. Mijesi tijesto dok ne počnu nastajati mjehurići. Zatim ga ponovno pospi brašnom i ostavi da se poklopljeno diže još 15 minuta.
4. Sada je tijesto znatno povećalo volumen i može se podijeliti na tri dijela. Svaki od tri dijela na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj u pravokutnik. Zatim ga oblikuj u dugi kolut i tri koluta ispleti u pletenicu. Pletenicu prekrij krpom i ostavi da se diže još 15 do 20 minuta.
5. Pletenicu peci u prethodno zagrijanoj pećnici (oko 220 stupnjeva) oko 25 do 35 minuta dok ne porumeni.
Po želji: pletenicu prije pečenja možeš namazati smjesom od 2 žumanjka i 1 žlice mlijeka i posuti sitnim šećerom ili nakon pečenja pletenicu premaži šećernom glazurom. Sada još samo ostavi da se pletenica malo ohladi i možeš uživati u njoj za Uskrs. Dobar tek!