Uobičajeno 'jaje na oko' pretvorit će se u kraljevski doručak uz ovaj dodatak!
- Zar "jaja na oko" nisu jedan od najomiljenijih klasika na našem tanjuru?
- Ipak, možda je vrijeme da ovaj brz i ukusan doručak ili prilog podignemo na višu razinu
- Savršen dodatak prženim jajima je parmezan, zbog kojih se zalogaji dobro poznatog i dostupnog jela pretvaraju u zalogaje dostojne kralja
''Jaja na oko'' jedan su od najdugovječnijih kulinarskih klasika koji se nađu na našem tanjuru. Sigurno imaš omiljeni način spremanja ovog brzog i jednostavnog priloga punog proteina. S mekanom ili tvrđom sredinom, s hrskavom koricom ili tek lagano pečenima, u jajima na oko možemo uživati u bilo koje doba dana, a s jednim dodatkom koji nerijetko imamo u hladnjaku, mogu nam pružiti još bolji doživljaj.
Tajna je u parmezanu za kojeg već znamo da daje dubinu i kompleksnost jelima popust tjestenina, rižota juha ili salata. No, sada ga možeš upotrijebiti kako bi začinila jaja i tako proširila svoj meni.
Parmezan se uostalom smatra jednim od najzdravijih vrsta sireva, a bogat su izvor minerala poput željeza, magnezija, kalija i cinka.
Za početak dana za šampiona na ovaj način ćeš osigurati dugotrajnu sitost i dovoljne količine energije, a a ovim jelom priuštit ćeš si odlične zalogaje u bilo koje doba dana. Donosimo ti i recept kako bi ti užitak bio potpun!
Srećom, priprema nije komplicirana, a trebat ćeš izdvojiti tek 10-ak minuta i osigurati prilično osnovne sastojke koje već vjerojatno imaš u hladnjaku.
Sve što ti treba:
- Jaja
- Parmezan
- Maslac ili maslinovo ulje
- Začini poput peršina ili timijana
- Sol i mljeveni papar
A sada od ovih jednostavnih namirnica možeš izraditi ukusno jelo:
- Odaberu tavu koja će veličinom odgovarati broju jaja koje ćeš pripremati
- Namaži dno tave masnoćom, a zatim jednakomjerno rasporedi ¼ šalice parmezana
- Sir zagrijavaj dok se ne pojave mjehurići, otprilike 30 sekundi do minute
- Na sir direktno razbij jaja i lagano ih prži dok im se ne formiraju krajevi (oko dvije minute)
- Tavu poklopi i nastavi pržiti jaja na umjerenoj vatri pazeći da žumanjak ostane tekući (oko jedne minute)
- Jaja začini solju i paprom ili začinskim biljem po izboru
Dobar tek!