Ujutro ili navečer: znaš li kada je najbolje vrijeme za zalijevanje cvijeća ljeti?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak

• Dok traju vrućine, osnovno je pravilo da se cvijeće ne smije zalijevati danju, kad sunce prži jer će uvenuti, posebno ako voda dođe na njegovo lišće 

• Zato svi koji imaju cvijeće na balkon ili u vrtu to čine rano ujutro ili navečer kad sunce oslabi 

• Ipak, ako spadaš među one koje navečer zalijevaju cvijeće, mogla bi se iznenaditi

Moda Izgleda da je ovo najpoželjnija boja ovog ljeta - evo kako ćeš je najbolje nositi

Kada temperature prijeđu 20 stupnjeva Celzija, biljke na balkonu trebaju redovito dobivati vodu jer će se u protivnom osušiti. Iz njihovih malih teglica vlaga na visokoj temperaturi ubrzano hlapi i za dan, dva će se posušiti ako ne interveniramo, čak i vrlo otporne sorte koje ne traže previše njege. Biljke koje su u vrtu, posađene u tlo, u nešto su povoljnijoj situaciji jer im je korijen dublje (barem nekim sortama), a vlaga iz zemlje sporije hlapi - posebno ako oko svake biljke stavimo sloj malča od slame ili kore drveta. Revni vlasnici biljaka znaju da ipak svoje ljubimice treba u ovo doba godine zalijevati svakodnevno i čine to, ujutro ili naveče. Obje opcije su "legalne" no ipak  postoji li razlika između zalijevanja biljaka ujutro i zalijevanja poslijepodne. I jedna je sigrno bolja. 

Idealno vrijeme za zalijevanje biljaka 

Mnoge od nas zalijevamo cvijeće navečer, nakon što smo došle s posla, malo se odmorile, nešto po kući napravila... Baš tada nekako i sunce zađe, a mi se odvažimo zakoračiti na vreli balkon. Čini nam se da je bolje zalijevati kad je malo hladnije i kad sunce ne sja direktno na cvijeće. Međutim, stručnjaci kažu da je večer loše vrijeme za zalijevanje. Ok, sljedeće što preporučaju nemoj uzeti doslovno: biljke je najbolje zalijevati između tri i četiri sata ujutro kad je tlo najhladnije, objašnjavaju. Naravno da si ne moraš navinuti budilicu kako bi zalila cvijeće prije zore, dok šišmiši lete uokolo, ali prvi jutarnji koraci trebali bi te odvesti prema na balkonu, kad god da ustaješ. Naime, zemlja je tada još hladna te bolje prima vodu. Ako biljke zalijevaš navečer ili – još gore – kad je zemlja jako vruća, voda ćebrzo isparavati te će biljke ostati uskraćene za prijeko potrebnu tekućinu. 

Neobičan cvijet Ovaj prelijepi galaktički cvijet doista postoji: saznaj sve o petuniji "Noćno nebo"

Inače, kad kupuješ biljke, trebaš paziti na to koje biljke vole sunce, koje hladovinu, a koje se pak u polusjeni osjećaju najbolje. 

Posjeti Miss7.24sata.hr