U ovom jesenskom povrtnom specijalitetu uživat će svi oko tebe, a možeš ga jesti toplog i hladnog
- Ako voliš takozvani „flammkuchen“ ili kolač s lukom, onda će te oduševiti i ovaj recept
- Ovo rajsko jelo jednostavno će svi obožavati!
- Donosimo ti recept za povrtni kolač iz lima koji možeš vrlo jednostavno i brzo spraviti
Ukusni povrtni kolač je pravi recept za hladne jesenske dane. Topli kolač možeš nadjenuti s omiljenim sortama povrća - stoga će garantirano biti dobar svakome. Osim toga, ovaj povrtni kolač s tijestom od svježeg sira i ulja brzo se spravlja i neodoljivo miriše na jesen.
Sastojci
Za tijesto:
• 200 g pšeničnog brašna
• 1 žličica šećera
• 1 pakiranje praška za pecivo
• 125 g jestivog škroba
• 50 ml maslinova ulja
• 50 ml vode
Za nadjev:
• 200 g mladog luka
• 150 g mini rajčica
• 300 g tikvica
• 2 glavice luka
• 3 žlice maslinova ulja
• 2 jaja
• 150 g punomasnog vrhnja
• 4 žlice mlijeka
• sol i papar
Priprema
1. Operi mladi luk te nareži na trake širine 2 cm. Operi tikvice te nareži na kockice. Oguli luk te nareži na kockice. Ugrij ulje u loncu te pirjaj mladi luk nekoliko minuta. Dodaj tikvice i luk, poklopi pa pirjaj oko tri minute. Začini solju i paprom. Potom ostavi da se ohladi.
2. Operi te prereži mini rajčice. Namasti dno kalupa za pitu (promjera 28 cm) te zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gore/dolje).
3. Za tijesto stavi sve sastojke u posudu te s pomoću miksera zamijesi glatko tijesto. Potom izvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini pa stavi u kalup za pitu. Izvuci rub oko 1 cm prema gore. Tijesto više puta probodi vilicom.
4. Rasporedi povrtnu mješavinu po tijestu. Pomiješaj u posudi vrhnje, jaja i mlijeko te začini solju i paprom. Potom prelij to po povrću. Raspodijeli po tome prerezane rajčice. Stavi povrtni kolač u pećnicu te peci oko 30 minuta.
Savjet: dok je povrtni kolač još vruć, možeš ga začiniti nasjeckanim peršinom ili vlascem. Uživaj u kolaču dok je vruć, a i dok je hladan.