U dvorcu iz slavnog mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi" moguće je odsjesti, evo kako danas izgleda

Instagram@gisou dvorac Leopoldskron
Vidi originalni članak
  • “Moje pjesme, moji snovi” mnogima je najdraži mjuzikl, no jesi li znala da su neke od scena iz filma snimane na prekrasnim lokacijama u Salzburgu i oko njega?
  • Posjet dvorcu Leopoldskron koji je danas hotel i doručak u fascinantnoj plesnoj sali iz filma, samo su neki od razloga za posjet ovom predivnom baroknom gradu u Austriji
  • Uz dvorac Leopoldskron, otkrivamo još neke lokacije u Salzburgu koje svakako vrijedi posjetiti

Salzburg je četvrti najveći grad u Austriji te je jedan od najbogatijih gradova kulturnom i povijesnom baštinom. Rodno je mjesto slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, a njegova barokna jezgra starog grada pod zaštitom UNESCO-a.

Uz to, u Salzburgu je smješteno i nekoliko impozantnih palača i dvoraca, a jedan od njih je i dvorac Leopoldskron. Danas u funkciji hotela, dvorac Leopoldskron je poznat kao jedna od lokacija na kojima je početnom 60-ih sniman mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi” te je od tad postao poželjna lokacija za snimanje brojnih filmova.

Dobitna kombinacija impresivne barokne građevine s bezbroj soba, 17 hektara zatvorenog parka, predivno uređenog cvjetnog vrta i terase uz jezero s bajkovitim pogledom na planine učinila je dvorac Leopoldskron doista jedinstvenim mjestom.

"Moje pjesme, moji snovi" u dvorcu Leopoldskron

U dvorcu su snimane brojne manje produkcije, ali i veliki internacionalni holivudski hitovi, kao i glazbeni spotovi, modne revije i kulturni događaji.

Priča o obitelji von Trapp fascinira svijet od premijere filma 1965., a film je doživio uspjeh kojem se nitko nije nadao. U vrijeme snimanja filma u dvorcu Leopoldskron u parku palače nalazio se bijeli glazbeni paviljon koji je imao veliku ulogu u romantičnim scenama u filmu. Kako bi se dvorac Leopoldskron rasteretio zbog velikog broja posjetitelja, paviljon je kasnije premješten u palaču Hellbrunn.

Osim u vanjskom prostoru posjeda dvorca Leopoldskron, scene iz “Moje pjesme, moji snovi” snimane su i u unutrašnjosti dvorca pa je tako jedna od prostorija na prvom katu palače, Venecijanska soba, u potpunosti replicirana kako bi mogla biti korištena kao prostor za snimanje scene u sali za ples, kao i pozadina u sceni privatne izvedbe marionetskog kazališta.

Danas se u Venecijanskoj sobi gostima hotela poslužuje doručak, a mi smo u ovom prekrasnom dvorcu odsjeli prije desetak godina i uživali smo u svakom trenutku boravka. Uspjeli smo u miru i tišini rekreirati scene iz omiljenog mjuzikla koje su se snimali na tim lokacijama. Od terase, šetnje uz jezero, sobe za ples, do lokacija na kojima su izvođene pjesme “Lonely Goatherd” i “So Long, Farewell”.

Lokacija dvorca Leopoldskron

Dvorac Leopoldskron smješten je izvan starog dijela Salzburga, od kojeg je udaljen oko 2 kilometra, a do stare jezgre može se doći laganom šetnjom, biciklima, automobilom ili javnim prijevozom.

Danas je dvorac Leopoldskron privatni posjed koji je ekskluzivno dostupan gostima hotela ili posjetiteljima evenata i konferencija. No, na nekoliko datuma u godini, dvorac mogu posjetiti svi. Na Dan otvorenih vrata u dvorcu, koji se održava u studenom, Leopoldskron je slobodan za razgledavanje, a od 2014., tijekom ljeta u parku dvorca održava se “Shakespeare in the Park”, manifestacija na kojoj nastupaju glumci Državnog kazališta Salzburg. Također, svake godine u dvorcu se organizira tradicionalna gala večera za proslavu Nove godine, koja je također prilika za posjet.

Osim u dvorcu Leopoldskron, film “Moje pjesme, moji snovi”, sniman je i na nekoliko drugih lokacija u Salzburgu, poput vrtova dvorca Mirabell i palače Hellbrun.

Osim lokacija iz filma, u nastavku smo izdvojili nekoliko lokacija koje možeš posjetiti u Salzburgu prilikom posjeta veličanstvenom dvorcu Leopoldskron.

Life&style Rocca delle Tre Contrade: Jedna od najljepših starih luksuznih vila na Siciliji u kojoj je odmor privilegija

Mozartova rodna kuća

Rodna kuća slavnog skladatelja danas je jedan od najposjećenijih muzeja u Austriji, posebno za sve obožavatelje klasične glazbe. Wolfgang Amadeus Mozart rođen je 1756. u „Hagenauer Haus“ te je tamo proveo svoje djetinjstvo i mladost.

1773. obitelj se preselila u rezidenciju Mozart na Makartplatzu. Muzej je otvoren tijekom cijele godine i njegov se sadržaj, koji će te transportirati u Mozartovo vrijeme, neprestano proširuje te je svakako nezaobilazna postaja prilikom posjeta Salzburgu.

Žičara Untersberg 

Untersberg je planinski lanac koji se prostire iznad Salzburga te se s njega pruža jedinstven pogled na grad i okolicu. Nekoliko pješačkih ruta vodi do 1973 metara visokog vrha, no prava je zanimljivost Untersberg žičara koja te također može dovesti na vrh.

Vrtovi dvorca Mirabell

Dvorac Mirabell sagrađen je 1606. po nalogu kneza-nadbiskupa Wolfa Dietricha von Raitenau za Salome Alt. Mirabell je talijansko ime izvedeno od riječi mirabile, koja znači divna te bella, koja znači prelijepa. Na posjedu dvorca također su snimane scene iz „Moje pjesme, moji snovi“. 

Rudnik soli Salzwelten Hallein

Sol je nekad bila poznata i kao „bijelo zlato“, a sam grad Salzburg, po njoj je dobio ime. U jedan od najstarijih rudnika soli na svijetu, posjetitelji se mogu spustiti te pratiti tunele kojima su nekad davno hodali rudari. U obližnjem Berchtesgadenu u Njemačkoj, također se nalazi rudnik soli jednako vrijedan posjeta.

 

Life&style Sablasni odmor: Bi li prespavala u ukletom dvorcu gdje noćenje košta stravičnih 9000 kuna?

Posjeti Miss7.24sata.hr