Trik s lukom pomoći će ti da očistiš i najmasniju i najzapečeniju rešetku roštilja
- Dosta je grubih kemikalija i ispucalih ruku - postoji i bolji način da se očisti roštilj
- Trik s lukom, jeftinom i prirodnom namirnicom bi trebao biti velika pomoć
- Osim toga, luk ima i antibakterijsko djelovanje...
Ljeto je stiglo, a s njim i roštiljade. Na veliko oduševljenje muškaraca koje vjerojatno neki praiskonski instinkt prema vatri i krvavom mesu koje na nju bacaju nagoni da roštiljaju svaki slobodan dan. Oduševljenje žena nešto je manje, posebno kad kasnije pougljenjele ostatke mesa ribaju s rešetke. Pa namaču, pa ribaju, pa potroše cijelu spužvicu, pa upru žicom, pa izgue nokte i izranjavaju ruke... No dosta rodnih stereotipa. Ovo su dani kad uživamo provodeći vrijeme na terasi ili u dvorištu s društvom uz roštilj, a koga god da zapadne kasnije čišćenje, ovaj će mu trik dobro doći. A i vrlo je ekološki - umjesto da koristiš razne jake kemikalije za uklanjanje masnoća i zapečenih ostataka hrane, posegni za jeftinom namirnicom koju uvijek imaš u kuhinji - lukom.
Kako očisti roštilj lukom
Glavicu luka prepolovi napola. Nabodi je na vilicu te njome odlučno trljaj rešetku roštilja. Svi zagorjeli ostaci lagano će se ukloniti. Savjet više - učini to čim pojedete, dok je rešetka još topla, na hladnoj ovaj trik ne djeluje. Luk ima još jednu dodatnu kvalitetu - djeluje antibakterijski pa roštilj odmah i dezinficira. Probaj, nema ljepšeg nego imati već čistu rešetku kad se sljedeći put sjetite baciti nešto na nju...