Trebaš zgusnuti umak, varivo... Kad je bolje upotrijebiti brašno, a kad kukuruzni škrob?
- Umak za puretinu u vrhnju, varivo od graha, bogati umak s lukom za neki ozbiljniji komad mesa...
- Da umak ili varivo ne bi bilo previše "vodenasto" treba dodati koju žlicu brašna
- Ili je bolji ipak kukuruzni škrob? Što je optimalno upotrijebiti ovisi o više faktora
Postavljaš li si i ti prastaro pitanje kad je riječ o zgušnjavanju umaka: kukuruzni škrob ili brašno? Kukuruzni škrob i brašno izvrsna su sredstva za zgušnjavanje, ali se također prilično razlikuju. Mnogo ovisi o jelima koje kuhaš i vremenu koje imaš.
Neki stručnjaci tvrde da je za spravljanje zaprške od brašna potrebno više vremena nego za dodavanje kaše od kukuruznog škroba na kraju. Dosta toga ovisio i o masnoći i vremenu: brza zaprška spravljena zajedničkim prženjem jednakih dijelova brašna i maslaca stvorit će svijetlu zapršku, dok će polako kuhanje svinjske masti, ulja ili goveđe masti s jednakim dijelovima brašna dulje vrijeme stvoriti smeđu zapršku. Zaprška je najbolja ako kuhaš nešto sporo i želiš da jelo uz to ima i bogat, kremasti umak.
Kada koristiti kukuruzni škrob umjesto brašna za zgušnjavanje umaka
Ponekad nemaš vremena za spravljanje zaprške od brašna. Počela si kuhati i shvatila da treba zgusnuti umak. Tada ti je kukuruzni škrob prijatelj. Jednostavno kombiniraj jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom žlicom hladne vode u posudi (pazi da dobro promiješaš da ne ostanu grudice). Zatim to dodaj u svoj umak u posljednjih nekoliko minuta kuhanja i dobit ćeš savršeno zgusnuti umak. Budući da se kukuruzni škrob obično kombinira s vodom umjesto masti, nema okusa po masnoći pa je to prikladno za široki raspon jela.
Otkrit ćeš i da ti treba manje kukuruznog škroba od brašna, jer je kukuruzni škrob doslovno cijeli škrob, dok je brašno samo djelomično škrob, a škrob je zaslužan za zgušnjavanje.
Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?