Trebaš zgusnuti umak, varivo... Kad je bolje upotrijebiti brašno, a kad kukuruzni škrob?

Pixabay/Karolina Grabowska
Vidi originalni članak
  • Umak za puretinu u vrhnju, varivo od graha, bogati umak s lukom za neki ozbiljniji komad mesa...
  • Da umak ili varivo ne bi bilo previše "vodenasto" treba dodati koju žlicu brašna
  • Ili je bolji ipak kukuruzni škrob? Što je optimalno upotrijebiti ovisi o više faktora  

Postavljaš li si i ti prastaro pitanje kad je riječ o zgušnjavanju umaka: kukuruzni škrob ili brašno? Kukuruzni škrob i brašno izvrsna su sredstva za zgušnjavanje, ali se također prilično razlikuju. Mnogo ovisi o jelima koje kuhaš i vremenu koje imaš.

Neki stručnjaci tvrde da je za spravljanje zaprške od brašna potrebno više vremena nego za dodavanje kaše od kukuruznog škroba na kraju. Dosta toga ovisio i o masnoći i vremenu: brza zaprška spravljena zajedničkim prženjem jednakih dijelova brašna i maslaca stvorit će svijetlu zapršku, dok će polako kuhanje svinjske masti, ulja ili goveđe masti s jednakim dijelovima brašna dulje vrijeme stvoriti smeđu zapršku.  Zaprška je najbolja ako kuhaš nešto sporo i želiš da jelo uz to ima i bogat, kremasti umak.

Kada koristiti kukuruzni škrob umjesto brašna za zgušnjavanje umaka

Ponekad nemaš vremena za spravljanje zaprške od brašna. Počela si kuhati i shvatila da treba zgusnuti umak. Tada ti je kukuruzni škrob prijatelj. Jednostavno kombiniraj jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom žlicom hladne vode u posudi (pazi da dobro promiješaš da ne ostanu grudice). Zatim to dodaj u svoj umak u posljednjih nekoliko minuta kuhanja i dobit ćeš savršeno zgusnuti umak. Budući da se kukuruzni škrob obično kombinira s vodom umjesto masti, nema okusa po masnoći pa je to prikladno za široki raspon jela.

Life&style Zamrzavanje brašna: zašto je to bolje nego držati ga u kuhinjskom ormariću ili smočnici

Otkrit ćeš i da ti treba manje kukuruznog škroba od brašna, jer je kukuruzni škrob doslovno cijeli škrob, dok je brašno samo djelomično škrob, a škrob je zaslužan za zgušnjavanje. 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr