Trbuh, noge ili guza: zašto se uvijek debljamo baš na istom dijelu tijela?

Getty Images
Trbuh, noge, stražnjica: svaka od nas ima posebnu "opasnu" zonu. Medicinari i nutricionisti objašnjavaju ovaj fenomen – i savjetuju kako spriječiti da se tamo nakupljaju kile
Vidi originalni članak

Dobiveni kilogrami kao da se uvijek talože na jednom određenom mjestu na tijelu, a nikako da se rasporede po cijelom tijelu. Ili tamo gdje bismo željele! Kod nekih je to trbuh, kod drugih stražnjica, a one koje su pošteđene toga – često imaju debele noge. Zašto je to tako? I što se može napraviti protiv toga? 

Zašto se uvijek udebljam na trbuhu 

Trbuh se može udebljati samo ako nahranimo tamošnje masne stanice, kažu stručnjaci. Masnoća je na tom mjestu – za razliku od nogu i stražnjice – osobito aktivna u izmjeni tvari. To znači da proizvodi hormone te oslobađa masnoće (trigliceride). Masne stanice u trbuhu mogu narasti do 100 puta, potom se udvostručiti te ostati u tom stanju zauvijek. 

Dakle, trebalo bi prilagoditi prehranu te reducirati sve što potiče proizvodnju „masnog hormona“ inzulina, koji pa sprječava izgaranje masti. To znači: manje jela koja sadrže puno bjelančevina i šećera – poput slatkiša, brze hrane, ali i jabuka (grožđani šećer). Druge mjere protiv šlaufa na trbuhu: sport! I izbjegavanje stresa! Možda zvuči čudno, ali ako je čovjek u stresu, panici i nervozi, proizvodi puno hormona stresa adrenalina i kortizola – a oba utječu na osjećaj gladi, odnosno gladne smo poput vukova. Tada uglavnom jedemo nezdravu hranu, a ona – to si sigurno već čula – povisuje razinu inzulina. Začarani krug. 

SAVJETI 5 jutarnjih rituala od kojih se debljaš, a da to ni ne znaš

Nutricionisti savjetuju da kod napada gladi pojedeš šaku orašastih plodova i porciju svježeg sira (malomasnog, sa 20 posto udjela masnoća). Prednost ove kombinacije masnoća i bjelančevina je da opskrbljuju mozak tvarima koje nas čine učinkovitijima, a trbuh neće biti deblji. Kontraproduktivna je kombinacija bjelančevina s ugljikohidratima, na primjer, jaje na oko i integralni kruh. Ta mješavina podiže inzulin – i brzo ćemo opet biti gladne. Još jedan savjet (koji koriste topmodeli poput Mirrande Kerr): alge. Pune su vitalnih tvari za organizam, imaju jako malo kalorija, a zasitne su. Osim toga, alge reguliraju probavu, ubrzavaju razgradnju masnoća te čiste tijelo od otrova. 

Vježba za ravan trbuh

Lezi na leđa te ispruži ruke i noge ispred sebe. Potom podigni noge i gornji dio tijela, balansiraj na stražnjici tako da kratko zadržiš tijelo u tom položaju. Potom polako opet ispruži noge i spusti gornji dio tijela na pod. Radi tu vježbu tri puta tjedno po tri serije od 15 ponavljanja. Savjet: svaki novi dan dodaj po dva ponavljanja više. 

Zašto se uvijek udebljam na nogama?

Počnimo s koliko-toliko dobrom vijesti: to što ti se masnoća sakuplja na nogama, nije tvoja krivica. Naime, kriva je evolucija, kažu stručnjaci. Nekad se taložila dodatna količina masnoće na noge žena – kao dodatni spremnik u slučaju trudnoće ili gladi. To se događa i danas. 

Što pomaže? Zdrava, ujednačena prehrana i sport. Treba raditi vježbe koje aktiviraju mišiće ispod naslaga masnoće – oni će „glačati“ mast iznutra. 

Vježba za mršave noge 

Stani uspravno, a noge drži jednu pored druge te potpuno ispružene. Ispruži ruke prema naprijed (leđa drži ravno) te se lagano sagni prema stopalima tako da osjetiš napetost u stražnjem dijelu bedra. Kratko se zadrži u tom položaju. Tu vježbu radi tri puta tjedno, tri serije po 25 ponavljanja. 

Zašto se uvijek udebljam na stražnjici 

Loše raspoloženje, prištići, povišeni tlak i, da, stražnjica koja nije baš u formi – za sve su to krivi hormoni. Masne stanice stvaraju se na stražnjici zbog estrogena i progesterona, odnosno oba aktiviraju enzim zadužen za razgradnju masnoća te za skladištenje masnoća, kažu stručnjaci. Ako je razina hormona u tijelu poremećena, na primjer zbog uzimanja kontracepcijskih tableta, može doći do povećanog nakupljanja masnoća na stražnjici. To može otkriti hormonski test kod liječnika. Kod tvrdoglavih slučajeva debljine stražnjeg dijela, može pomoći i dodatak prehrani 5-hidroksitriptofan (5-HTP). Proizvodi se uglavnom od afričkog crnog graha grifonije, a u tijelu potiče stvaranje serotonina, hormona sreće. Ako smo dobre volje, nismo toliko gladne, a i automatski se zdravije hranimo, kažu stručnjaci. 

Ako želiš sportom pobijediti masnoću na stražnjici, uz vježbu koju preporučujemo, izvrstan je fitness u vodi. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 257 osoba koje su tri tjedna svakodnevno trenirale u vodi, prosječno su izgubile oko 2 kilograma tjelesne težine.   

ZANIMLJIVO Zašto sam se udebljala preko noći?! Postoji 5 mogućih razloga, ali i rješenja

Vježba za čvrstu stražnjicu

Lezi na leđa. Noge savij u pravi kut te ih drži u širini bokova. Podigni stražnjicu i gornji dio tijela, napni stražnjicu i drži tako 2 sekunde, a potom se vrati u početni položaj. Ovu vježbu radi tri puta tjedno, 3 serije od 20 ponavljanja. 

Posjeti Miss7.24sata.hr