Tko je Zara Tindall, najstarija unuka Elizabete II., koja je najemotivnije doživjela kraljičin odlazak

Profimedia / @salmahayek Instagram Zara Tindall, najstarija unuka kraljice Elizabete II
Vidi originalni članak
  • Kraljičina najstarija unuka Zara Tindall u suzama je čitala dirljiva pisma sućuti nakon smrti voljene bake 
  • Zara je vrhunska jahačica i vlasnica srebrne olimpijske medalje, na što je posebno bila ponosna kraljica Elizabeta II., također velika ljubiteljica konja i jahanja
  • U braku s bivšom ragbi zvijezdom Mikeom Tindallom ima troje djece, a nakon rođenja prve kćeri prolazila je kroz traumu nakon dva spontana pobačaja 

Kao najstarija unuka Elizatebe II., Zara je bila poznata po bliskoj vezi s kraljicom. Obje su imale strast prema jahanju, a Zara je nastavila profesionalnu jahačku karijeru i postala prva kraljevska osoba koja je osvojila olimpijsku medalju.

Life&style Prekrasna kućica za odmor koja je bila u vlasništvu kraljice Elizabete II. može se unajmiti na Airbnb-u

Smrt britanske kraljice posebno ju je pogodila. Dok ostali pripadnici kraljičine obitelji nisu dopustili da ih emocije nadvladaju, Zara je bila u suzama dok je izlazila iz crkve i čitala pisma sućuti koja su ostavili građani. Kasnije tješila svoju mlađu rođakinju, princezu Eugenie, koja je također doletjela u Škotsku. 

Tko je kraljičina najstarija unuka Zara Tindall?

Zara se rodila u svibnju 1981. u Londonu i najstarija je unuka preminule kraljice Elizabete II. Ime je dobila prema sugestiji ujaka Charlesa III., novookrunjenog britanskog kralja. Kao dijete princeze Anne i njezinog prvog supruga, kapetana Marka Phillipsa, Zara nije imala pravo na kraljevski čin 'Njezinog kraljevskog visočanstva' po rođenju. Titule u kraljevskoj obitelji prolaze kroz mušku liniju, tako da djeca princeze neće nužno biti princeze, a s obzirom da kapetan Phillips nema kraljevsku titulu, nemaju je ni njegova djeca. A navodno su i Zarini roditelji odbili ponudu kraljice za titulu. Navodno su mislili da će to pomoći njihovom djetetu da vodi normalniji život.

Osvojila je olimpijsku medalju u jahanju

Zara je čitav život bila vezana uz konje te se profesionalno bavila jahanjem. Njezin vrhunac sportske karijere stigao je na Olimpijskim igrama 2012. u svom rodnom gradu Londonu, kada je osvojila srebrnu medalju kao članica tima Velike Britanije. Kraljica Elizabeta II., kao velika ljubiteljica konja i jahanja, bila je posebno ponosna na uspjeh svoje unuke.

Inače, Zarin otac, kapetan Mark Phillips, također je olimpijac i osvojio je zlato s britanskim timom 1972. godine. 

Zara je članica Najizvrsnijeg reda Britanskog Carstva (MBE)

Imenovana je u MBE 2007. zbog svojih zasluga u konjištvu. MBE je vojna ili civilna čast koju dodjeljuje njezina baka, kraljica, za iznimna postignuća ili služenje zajednici.

U braku je sa sportašem i imaju troje djece

Zara se 2003. zaljubila u bivšeg engleskog reprezentativca u ragbiju, Mikea Tindalla, a sedam godina kasnije Buckinghamska palača objavila je njihove zaruke. Mike ju je zaprosio posebno dizajniranim platinastim prstenom optočenim dijamantima. Vjenčanje je održano u srpnju 2011. u Edinburghu pred 400 uzvanika. Zara je u braku s Mikeom Tindallom dobila troje djece, Miu Grace, Lenu Elizabeth i Lucasa Philipa. Nakon rođenja prve kćeri 2014., Zara je prolazila kroz ozbiljnu traumu nakon što su dvije iduće trudnoće završile spontanim pobačajem. Srećom, drugu kćer rodila je 2018., a sina 2021. 

Zašto zapravo Zara nema titule?

Zara Tindall jednako je sastavni dio kraljevske obitelji kao i njezine sestrične, princeze Beatrice i princeze Eugenie, ali ona nije princeza poput njih. Princ Harry i princ William također su Zarini rođaci i dobili su titule vojvode. Zara, s druge strane, nije vojvotkinja - dapače, nema nikakvu titulu, njen brat Peter Phillips također. 

Unatoč tome, oni su članovi obitelji Windsor i tretiraju se jednako kao i njihovi rođaci. Zara ne posjeduje titulu zbog višestoljetne tradicije koja se godinama nije mijenjala niti ažurirala. Tradicija nalaže da kada članovi kraljevske obitelji požele dobrodošlicu djetetu, samo otac može prenijeti svoju titulu. To je razlog zašto jedini prinčevi i princeze u obitelji imaju očeve koji su trenutačno u nasljednoj liniji.

Aktivan humanitarni doprinos

Zara je poznata po svom humanitarnom radu, često je podržavala i posjećivala dođaje za razne dobrotvorne svrhe. Posebno je bila aktivna u humanitarnim aktivnostima posevećenima djeci, ali i unesrećenim ljudima diljem svijeta. Tako je primjerice 2005. i 2011. dala na aukciju svoje svečane haljine kako bi prikupila novac za žrtve tsunamija, odnosno žrtve potresa. Također, sudjelovala je u radu nekoliko dobrotvornih organizacija za pomoć bolesnoj djeci.

 

Life&style Prvi put svi zajedno - prinčevi Harry i William sa suprugama družili su se s ljudima ispred dvorca

Posjeti Miss7.24sata.hr