Tiramisu od mandarina - lagani i osvježavajući desert koji popravlja dan
- Obožavamo mandarine i jako se veselimo kada nam stignu prvi jesenski plodovi
- Za dane kada poželiš guštati u njima na drugačiji način predlažemo ovaj slasni desert jer se topi u ustima, slastan i prepun okusa
- missGASTRO ima recept kako pripremiti najfiniji tiramisu od mandarina, ali i nekoliko savjeta za pripremu
Stigle su nam prve mandarine i pravi je grijeh ne isprobati ih u raznim oblicima. Ako ih obožavaš svježe, u ovom ćeš receptu uživati još i malo više – jer kombinira kremasti mascarpone i voljene piškote.
Obožavamo mandarine i jako se veselimo kada nam stignu prvi jesenski plodovi. No, za dane kada poželiš guštati u njima na drugačiji način predlažemo ovaj slasni desert jer se topi u ustima, slastan i prepun okusa.
Prije nabavke sastojaka svakako biraj velike i čvrste mandarine da ih možeš rezati i oguliti meso. Dobro je znati i da mascarpone pomiješan sa slatkim vrhnjem dodatno naglašava kremasti okus deserta. Na bijelu čokoladu ne trebamo uopće trošiti riječi, zar ne?
Na koncu, da bi mješavina mascarpone i vrhnja bila što prozračnija i pahuljasta, pripazi na sljedeće: mascarpone obavezno koristi na sobnoj temperaturi (inače će nastati grudice), a kremu hladnu (jer se neće stvrdnuti)!
Tiramisu od mandarina
Sastojci za 8 osoba:
-
600 g svježih ili 500 g mandarina iz kompota (limenka)
-
250 g sira mascarponea
-
40 g vanilin šećera
-
200 ml soka od naranče
-
250 ml slatkog vrhnja
-
200 g piškota
- 100 g bijele čokolade
Priprema:
-
Koristiš li svježe mandarine, oguli ih i izreži kriške čistog mesa između pregrada, dok one iz kompota samo ocijedi. Izmiksaj mascarpone s vanilin šećerom i 50 ml soka od naranče, a zatim umiješaj čvrsto tučeno slatko vrhnje.
- U malu vatrostalnu posudu složi polovicu piškota, pokapaj ih s malo soka i po njima složi 2/3 mandarina. Premaži ih s polovicom kreme od mascarponea.
- Potom gore složi ostatak piškota, ponovno ih navlaži sokom, prekrij ih preostalim voćem i po njima razmaži ostatak kreme. Tiramisu prekrij prozirnom folijom pa ga ostavi da odstoji 2 sata u hladnjaku.
- Po vrhu sitno naribaj bijelu čokoladu pa slasticu izreži na kriške i posluži na tanjurićima.