Tikvice jedemo na 101 način, ali ovaj recept za popečke će mi uvijek biti omiljen

Instagram @primafoodie Foto: Instagram @primafoodie
Vidi originalni članak
  • Sezona tikvica konačno je započela što znači da će se ovo povrće brojnima od nas na meniju naći i nekoliko puta tjedno
  • Tikvice obožavam jer se, zbog svog neutralnog okusa, mogu pripremiti na bezbroj načina - od juhe i variva preko grilanih tikvica i raznih složenaca pa sve do popečaka koji su mi najdraži
  • Iako popečci od tikvica nisu nikakva novotarija i svi ih više-manje znamo napraviti, ipak ne škodi uz sebe imati i recept koji je već isproban na stotine puta
  • Pročitaj također: Ova 15-minutna tjestenina s tikvicama donijet će sunce na tanjur, čak i za kišnih dana

Kada je riječ o povrću, neki ga vole više, neki manje, ali jedno je sigurno - s tikvicama nikada ne možemo pogriješiti. Tikvice su toliko svestrano povrće koje, čak i za slučaj da ih netko ne voli, vrlo lako možemo zamaskirati u jelo kojemu će dati dodatnu sočnost i nutrijente bez da itko pomisli da se one baš tamo skrivaju. No, ipak mislim da ima više nas koji volimo, čak štoviše obožavamo tikvice i to na razne načine. 

Jedan od tih načina su i popečci od tikvica koje sam zavoljela još kao dijete zbog toga što su ukusni, ali i vrlo praktični jer se, osim za ručak, mogu jesti i tijekom dana kao snack bez da nam je za njih potreban tanjur ili da, ne daj Bože, moramo sjesti za stol. Popečci se jednostavno uzmu u ruku i s njima dalje nastavljamo u dan! Obožavanje popečaka od tikvica nastavilo se i u mojoj odrasloj dobi kada ih često pripremam i to po nekom svom odokativnom receptu koji sam sada odlučila i podijeliti. Osim što je ovaj recept brz, jednostavan i ukusan, odličan je način za iskoristiti stari kruh. 

Popečci od tikvica - sastojci

  • Oko 300 g tikvica
  • 5 šnita kruha starog jedan ili dva dana
  • 1 jaje
  • 50 g ribanog sira npr. gouda
  • 1 žličica crvene paprike
  • sol i papar po ukusu
  • krušne mrvice za uvaljati popečke
  • Ulje za prženje

Popečci od tikvica - priprema

1. Tikvice naribaj i posoli pa ostavi 15-ak minuta da odstoje kako bi pustile vodu. Za to vrijeme na sitne komade nareži kruh uključujući i koru.

2. Kada su tikvice pustile vodu, ocijedi ih pa dobro pomiješaj s kruhom i svim ostalim sastojcima. Iako je smjesa sirova, slobodno ju možeš kušati kako bi vidjela trebaš li dodati još začina.

3. Nakon što se smjesa dobro sjedinila, oblikuj popečke malo manje od veličine dlana. Popečci trebaju biti malo mekani, ali se ne smiju raspadati prilikom oblikovanja. Ako se raspadaju jer je smjesa previše mekana, po potrebi dodaj još malo krušnih mrvica. Oblikovane popečke uvaljaj u tanki sloj krušnih mrvica.

4. Počni s prženjem: moraš paziti da je ulje dobro zagrijano, ali ne previše kako vanjski dio popečaka ne bi izgorio, a unutrašnjost ostala sirova. Stoga, za početak na tavu stavi samo jedan pa, po svojoj procjeni, odredi koliko se brzo peče. Kako bi popečci bili idealne teksture, potrebno ih je, na umjerenoj vatri pržiti oko dvije minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju. 

Posjeti Miss7.24sata.hr