Tart od mladog luka: francuski recept donosi okus proljeća na stol
- Elegantan, ali jednostavan, ovaj topli "kolač" od luka mijenja klasični francuski recept
- Naime, koristi se mladi luk, nenarezan i cijeli, i bijeli i zeleni dio
- Iskušaj ovaj prefini recept, savršen za nadolazeće proljeće
Ovaj tart, napravljen od slanog prženog mladog luka, kremastog kozjeg sira, ricotte, svježeg začinskog bilja i limuna, idealan je dodatak bilo kojoj proljetnoj večeri ili je brz, jednostavan fingerfood za tvoju sljedeću malu zabavu ili druženje. Osim toga, koristi se lisnato tijesto kupljeno u trgovini, a i malo je sastojaka, tako da se lako i brzo spravlja (može se napraviti za oko sat vremena).
Savjeti za pitu od luka:
- Zamrznuto lisnato tijesto odmrzni u hladnjaku preko noći kako bi bilo spremno za valjanje za ovaj recept.
- Izbodi lisnato tijesto vilicom prije nego ga staviš u pećnicu. To sprječava da se sredina napuhne tijekom pečenja, ali možeš ga samo gurnuti prema dolje ako se to ipak dogodi.
- Odreži krajeve korijena i sam vrh tamnozelenih dijelova mladog luka prije spravljanja.
- Narežite tart od luka na velike kvadrate koji će poslužiti kao prilog, ili na manje trake za predjelo.
Sastojci:
• 1 pakiranje lisnatog tijesta, odmrznuto
• mlijeko ili razmućeno jaje, za premazivanje
• 3 vezice mladog luka, očišćenog (1 mladi luk nasitno nasjeckan)
• ulje za premazivanje
• 225 g svježeg kozjeg sira sobne temperature
• 65 g ricotta sira od punomasnog mlijeka
• 30 g svježeg peršina ravnog lista, nasjeckani, plus još nešto za posluživanje
• 30 g svježe mente, nasjeckane, plus još malo za posluživanje
• 2 žličice naribane kore od limuna i 2 žlice soka od limuna, plus još malo kore za posluživanje
• sol i papar
• nasjeckani prženi bademi za posluživanje
Priprema
1. Stavi rešetku za pećnicu u donju trećinu pećnice. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Raširi tijesto na komad papira za pečenje i izvaljaj da bude malo veće sa svih strana. Stavi papir i tijesto na lim za pečenje. Nožem zarežite rub 12 mm sve naokolo, a zatim zareži traku od 25 mm po dijagonali. Rub premaži mlijekom ili razmućenim jajetom. Vilicom izbodi sredinu tijesta po cijeloj površini. Peci dok ne porumeni, 18 do 25 minuta (ne brini ako se sredina napuhne, možeš je gurnuti prema dolje kada se ohladi).
2. U međuvremenu zagrij veliku tavu od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Sav mladi luk premaži uljem i začini sa ½ žličice soli i papra. Prži postepeno luk povremeno ga okrećući, dok ne potamni, a bijeli dijelovi ne omekšaju. Zatim prebaci na tanjur i ponovi sve s preostalim mladim lukom.
3. Izmiksaj kozji sir i ricottu dok ne nastane glatka smjesa. Dodaj peršin, mentu, sok i koru od limuna, nasjeckani mladi luk i po ¼ žličice soli i papra te kratko miješaj da se sjedini. Lagano rasporedi po sredini ohlađenog tijesta i na vrh rasporedi prženi mladi luk. Po želji pospi dodatnim začinskim biljem i korom od limuna te bademima.