Tajanstvena povijest najpoznatije društvene igre na svijetu: Monopoly je imao sasvim drukčiji smisao

Instagram@gisou
Vidi originalni članak
  • Društvena igra Monopoly nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama 1930-ih godina, no prva verzija pojavila se još 30-ak godina ranije
  • Igra je najprije zamišljena kao kritika kapitalizma, čija je namjera bila istaknuti nejednakost akumulacije bogatstva
  • Putem se smisao igre potpuno okrenuo pa već generacijama uživamo upravo u zabavi sumanutog trošenja novca na nekretnine i posjede

I dan danas sjećam se tog ljeta 1998. godine koje sam, umjesto na plažama, većinom provela u sobama jedne od prijateljica. Bilo je to ljeto kada smo otkrili Monopoly. Monopoly se igrao danima - ponekad ista igra po nekoliko dana s jednim jedinim ciljem - ne bankrotirati. Sjećam se, uvijek smo igrama dodavali kao bonus i razne oklade i zlobe za onoga tko prvi ostane bez svega tako da je Monopoly imao i dodatnu razinu adrenalina. Vjerujem da nema osobe ni u jednoj generaciji koja nije imala svoju 'Monopoly fazu' - igre koju se često opisuje kao svojevrsni spomenik kapitalističkim vrijednostima.

Antikapitalistička povijest Monopolyja

No, možda će te iznenaditi da su počeci Monopolyja sasvim drugačiji te da ova igra ima izrazito antimonopolističke korijene i prvotno je zamišljena kao kritika kapitalizma na početku 20. stoljeća. Godine 1903. Elizabeth Magie – feministica, spisateljica i dizajnerica igara – stvorila je The Landlord’s Game - igru čija je namjera bila istaknuti nejednakost akumulacije bogatstva, uključivši verziju pravila o jedinstvenom porezu kojeg su zagovarali progresivni ekonomisti tog vremena. Pravilo o jedinstvenom porezu temeljilo se na uvjerenju da treba postojati univerzalni porez na zemljište; a ti bi se porezi, jednom potrošeni na državne potrebe, preraspodijelili ljudima. U to su vrijeme društvene igre postajale jako popularne i stoga su se smatrale, ne samo načinom zabave mase, već i komuniciranja političke i društvene ideologije.

Tri desetljeća kasnije, tada siromašnog prodavača električnih grijalica, Charlesa Darrowa, prijatelji su upoznali s Magieinom društvenom igrom. Charles je zatražio pravila igre i nastavio crtati kružnu verziju Monopolyja na uljanoj tkanini. U ovoj verziji, sličnoj onoj koju danas poznajemo, igrači prikupljaju dokumente o nekretninama, pri čemu se svaka nekretnina može pohvaliti različitim vrijednostima na temelju njene lokacije na samoj ploči.

Cilj igre nam je svima dobro poznat - kupiti što više ili što vrjednija zemljišta, izgraditi nekretnine i naplaćivati rentu od ostalih igrača koji stanu na tvoja imanja i tako ih na kraju dovesti do bankrota. 

Darrow je svoju verziju igre odnio tadašnjem proizvođaču igara Parker Brothersu, koji je odlučio kupiti ne samo prava na nju već i patent od Magie koji je platio tek 500 dolara. Nekada siromašni prodavač grijalica, Charles Darrow je ovom prodajom postao prvi milijunaš među dizajnerima igara u povijesti, a Parker Brothers je tijekom godina umanjio Magiein utjecaj, pripisujući igru isključivo Darrowu.

Monopoly kao oružje britanske tajne obavještajne službe

Društvena igra Monopoly se na europski kontinent probila nekoliko godina kasnije, kada je postala posebno popularna u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Godine 1941. britanska tajna obavještajna služba odlučila je upotrijebiti igru ​​kako bi pomogla ratnim zarobljenicima da pobjegnu od nacista. Napravili su verziju u kojoj su karte, novac i drugi rekviziti za bijeg bili skriveni unutar ploče za igru ​​te su podijeljeni zarobljenicima od strane lažnih dobrotvornih organizacija. Njemačku verziju Monopolyja su nacistički dužnosnici osudili i skinuli je s tržišta nakon samo tri godine.

Life&style Opusti se s ekipom: Na ovim stranicama s prijateljima možeš igrati popularne društvene igre

Početkom 70-ih, američki profesor ekonomije Ralph Anspach stvorio je Anti-Monopoly, što se nikako nije svidjelo braći Parker. Nakon devet godina pravne bitke, Anspachu je dozvoljeno da nastavi producirati svoju igru. Pravna bitka mu je pomogla otkriti stari patent za The Landlord's Game, nakon čega je Maggie napokon dobila zasluge za izvornu izumiteljicu Monopolyja.

Američki konglomerat igračaka Hasbro je 1991. godine kupio Parker Brothers, a time i prava na Monopoly. Od tada je tvrtka objavila na desetke različitih izdanja, često prilagođenih duhu vremena tog desetljeća. Monopoly će zauvijek ostati kao jedna od najpopularnijih društvenih igara u povijesti, a o njenoj popularnosti svjedoče i međunarodni Monopoly turniri na kojima natjecatelji igraju na velikim pločama u zatvorenom i na otvorenom — ili čak pod vodom. 

Najbolje verzije Monopola za svaku vrstu igrača

Ako ti je dosadio klasični Monopoly, dobra vijest je da postoji gotovo onoliko igara za Monopoly koliko i interesa i hobija. Pa tako postoji edicija Super Mario, Star Wars, Golden Girls, specijalne verzije za varalice (ako nitko u tvome društvu nije, znamo da si ti!), i brojne druge. Ovo su, uz klasični Monopoly, naše top 3 varijacije.

Monopoly verzija za varalice

Vjerojatno ne postoji ekipa koja je odigrala igru Monnopolyja bez da je netko u njoj pokušao varati - bio to pohlepni monopolist ili igrač na rubu bankrota. Verzija za varalice dolazi s pravim lisicama koje se stavljaju na ruke igraču koji završi u zatvoru, a tu je i dodatnih 15 "karata za varanje" koje potiču igrače da varaju. Igrači kontroliraju banku kada su na potezu i zatim predaju banku sljedećem - što još više olakšava krađu banke. Zvuči zabavno! Neka varanje (igre) počnu!

Monopoly za gubitnike 

Nitko ne voli gubiti, međutim postoje ljudi koji se iznimno teško nose s gubitkom u društvenim igrama. Zato je tu za njih Monopoly za gubitnike - verzija igrice za sve one 'na samome dnu' za koje se čini da je sve propalo. U izdanju Monopolya za loše gubitnike možeš zaraditi novac i odlaskom u zatvor pa tako postoji šansa za pobjedu i za one najlošije. 

Pac-Man Monopoly

Ono što je Monopoly u svijetu igara na ploči, to je Pac-Man među klasičnim videoigrama. Pac-Man je postao dio pop kulture 1980-ih godina, a sad te dvije igrice imamo u jednoj! U društvenoj igri Pac-Man Monopoly igrači igraju Pac-Man na retro zaslonu videoigara i pomoću joysticka odabiru artikle za kupnju. Tijekom natjecanja na ploči kupuju nekretnine, izbjegavaju duhove i skupljaju bodove. Svaki put kada igrač prijeđe oznaku Go, može igrati mini igru ​​Pac-Man. Skupljaj bodove dok novac ne mijenja vlasnike i pronađi svaki novčić putem stroja Arcade. 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr