Svjetski dan menstrualne higijene: borimo se za boljitak i dostojanstvo svih žena tih dana u mjesecu

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • 28. svibnja obilježavamo Međunarodni dan menstrualne higijene kako bismo naglasili važnost dobrog upravljanja menstrualnom higijenom na globalnoj razini
  • Iza njega stoje glasovi neprofitnih organizacija, vladinih agencija, pojedinaca i medija za promicanje dobrog menstrualnog zdravlja i higijene za sve žene i djevojke
  • 800 milijuna žena i djevojaka menstruira svaki dan - mnoge od njih nemaju pristupa tekućoj vodi, novaca da kupe higijenske potrepštine, dovoljno znanja o menstruaciji ili su pak tih dana na više načina stigmatizirane

Loša menstrualna higijena uzrokovana je nedostatkom edukacije o tom pitanju, i dalje živim tabuima i stigmom, ograničenim pristupom higijenskim proizvodima za menstruaciju i lošoj sanitarnoj infrastrukturi. Sve to zajedno podriva obrazovne mogućnosti, zdravstveni i ukupni socijalni status žena i djevojaka širom svijeta. Kao rezultat toga, milijunima žena i djevojaka onemogućeno je da iskoriste svoj puni potencijal.

Dan menstrualne higijene stoga je dan svjesnosti; 28. svibnja obilježava se kako bi se naglasila važnost dobrog upravljanja menstrualnom higijenom na globalnoj razini. Ovaj je datum već je nekoliko godina usmjeren ne samo na razbijanje tabua i stigme oko menstruacije već i podizanje svijesti o važnosti dobre menstrualne higijene dostupne svim ženama, boreći se protiv menstrualnog siromaštva.

Life&style Zašto žene stavljaju lišće, krpe i novine u gaćice dok imaju menstruaciju? Razlog je banalan koliko i strašan

Njemačka neprofitna organizacija WASH United 2013. afirmirala je  Dan menstrualne higijene s idejom da "ojača svaku ženu i djevojku da se o svojoj menstruaciju brine sigurno, higijenski, s povjerenjem i bez srama i da nijedna ne bude izložena ograničenjima zbog nečeg tako prirodnog kao što je menstruacija."

Razbijmo tišinu, podignimo svijest i mijenjajmo negativne društvene norme oko menstruacije

Menstrualno siromaštvo problem je koji muči milijune žena diljem svijeta. Vrlo vjerojatno ga je osjetila barem jedna vama bliska osoba: trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće. Rezultati su ovo istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine.

Još uvijek se ne osjećamo ugodno zbog menstruacije? Ova bizrana iskustva žena svjedoče o tome…

Svaka četvrta žena u SAD-u zbog teške financijske situacije mora odlučivati između kupnje menstrualnih potrepština ili hrane. 3 od 10 djevojaka u Ujedinjenom Kraljevstvu si ne može priuštiti menstrualne proizvode.

Možda je šokantno vidjeti takve brojke u nekim od najvećih svjetskih ekonomija, ali činjenica je da je menstrualno siromaštvo problem koji se može riješiti. Ukidanje poreza koje mnoge zemlje nameću na menstrualne proizvode dobar je početak, a Škotska je prva koja je učinila proizvode za menstrualnu higijenu besplatnima.

Life&style Coolerica ili princeza? Riješi kviz i otkrij kakva si "onih dana" u mjesecu

Svaka žena u prosjeku tijekom života krvari 2281 dana, što je ukupno više od 6 godina, te može potrošiti više od 35.000 kuna na menstrualne proizvode. Nije stoga čudno što 76% žena u ovom istraživanju smatra da bi Hrvatska trebala uvesti besplatne menstrualne potrepštine. Već bi olakšanje bilo da plaćamo manji porez na njih jer za nas oni su nužni.  

Posjeti Miss7.24sata.hr