Stotinu gastrolica omiljenog cheesecakea!
Ako za pripremu nemate krem-sira, upotrijebite kravlji, samo ga prije upotrebe iscijedite i protisnite kroz sito. Dodajte i žlicu, dvije vrhnja ili mlijeka.
Slane tortice
Sastojci: 3 kriške crnog ili raženoga kruha, 80 g maslaca, 4 g listića želatine, 100 ml hladne vode, 200 g kremastog sira, 100 g kozjeg sira, naranča, 100 g cikle, 100 g dimljenog lososa ili pastrve, klice za ukras, kriške limuna
Priprema: Za bazu sameljite kruh u blenderu i umiješajte maslac. Utisnite dobiveni kruh u tanki kalup, npr., lim koji opteretite nečim teškim. Namočite želatinu pet minuta u hladnoj vodi. Nauljite kalupe za tortice i svakim oblikujte bazu tako da je utisnete u kruh do dna kalupa i položite na pladanj s masnim papirom. Miješajte kremasti sir s kozjim dok ne postanu kremasti pa im primiješajte naribanu koru naranče. Izvadite želatinu iz vode i ocijedite je te je stavite na 20 sekundi u mikrovalnu da omekša. Siru promiješajte kuhanu ciklu koju ste u blenderu pretvorili u pire i želatinu. Smjesu ulijte na kruh i ostavite u hladnjaku barem dva sata. Prije posluživanja izvadite iz kalupa, na svaku torticu stavite komad sušenog lososa ili pastrve te ukrasite klicama. Poslužite uz kriške limuna.
Sastojci: 500 g svježega kremastog sira, 500 ml slatkog vrhnja, 10 žlica šećera u prahu, 2 vanilin šećera, želatina u vrećici, 100 g borovnica, 100 g malina, šalica šećera, paket okruglih keksa prema želji
Priprema: Borovnice operite i stavite s pola šalice šećera da se kuhaju, uz stalno miješanje, dok ne poprime teksturu gustog sirupa. Kad se zgusne, procijedite smjesu. Jednako napravite s malinama i pola šalice šećera. Svježi kremasti sir, šećer i vanilin šećer dobro izmiješajte mikserom. Slatko vrhnje istucite u šlag i primiješajte siru. Želatinu otopite u deset žlica vode, ostavite da odstoji i, kada se natopi, zagrijte je tako da postane prozirna, ocijedite je te izlijte u nadjev od sira. Dobro izmiješajte. Kremu podijelite na tri dijela. U jedan primiješajte pire od borovnica, u drugi od malina, a treći ostavite bijeli. U kalupe u obliku stošca, ili slično tome, najprije utisnite bijelu kremu, pa onu s malinama, a na kraju s borovnicama. Prije posluživanja neka se dobro ohladi, najmanje dva sata. Kremu oprezno istresite na keks i poslužite.
Sastojci: 2 šalice mljevenih badema, 3 žlice smeđeg šećera, 3 žlice maslaca, 400 g kremastog sira, 3/4 šalice šećera, 90 ml vrhnja, 3 jaja, mahuna vanilije; karamel: 3/4 šalice šećera, 2 žlice vode, 60 ml vrhnja, 60 ml rastopljena maslaca, 1/2 šalice nasjeckanih badema
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje premažite maslacem. U većoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe, smeđi šećer i maslac te ih utisnite u dno kalupa. Pecite oko 12 minuta pa izvadite. Temperaturu pećnice smanjite na 170°C. Izmiješajte kremasti sir i 3/4 šalice šećera. Dodajte vrhnje, jaje po jaje i sastruganu sredinu vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko tijesta. Kalup stavite u veću posudu koju ste napunili vodom do trećine kalupa. Pecite tako sat i deset minuta, izvadite i pustite da se hladi jedan sat, a potom pokrijte i neka se hladi u hladnjaku još šest-osam sati. Za karamel u posudu u kuhanje stavite 3/4 šalice šećera i dvije žlice vode te pustite da se kuha bez miješanja dok ne poprimi smećkastu boju. Maknite s vatre te primiješajte zagrijano vrhnje i rastopljeni maslac. Sve dobro promiješajte i pustite da provrije. Miješajte na laganoj vatri dok karamel ne postane gladak. Neka se ohladi pa prelijte preko torte. Hladite jedan sat prije posluživanja te ukrasite poprženim bademima.