Što sve može značiti kvržica u grudima? 6 je mogućih uzroka

Thinkstock / Spencer Davies
U većini slučajeva kvržica koju napipamo u grudima ne znači ono najstrašnije, no ipak je nikad ne treba je nikad zanemariti
Vidi originalni članak

Približava se listopad, mjesec borbe protiv raka dojke (Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj je 7. listopada), a udruga SVE ZA NJU tim je povodom danas predstavila novi projekt, a tijekom listopada, će u svakoj županiji sa suradnim školama održati akciju snimanja fotografije ružičaste vrpce koju će učenice i učenici formirati svojim tijelima te odnijet kući majkama i drugim ženskim članovima obitelji edukativni letak s pozivom na brigu o vlastitom zdravlju. Više o projektu https://www.facebook.com/UdrugaSVEzaNJU/

Ako grudi ne pregledavaš svaki mjesec (a trebala bi), ovo je dobar poticaj da to učiniš bar sada - rak dojke u Hrvatskoj je najčešći karcinom u žena, a više od 90 posto bolesnica može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju.

Dakle, samopregled, pregled kod liječnika, mamografija i/ili ultrazvučni pregled dojki tijek je koji vodi otkrivanju karcinoma u ranom stadiju, pa, ako si napipala u svojim grudima išta neobično ili sumnjivo, ne gubi vrijeme. No, nema mjesta ni panici jer kvržica koju napipamo u grudima ne mora uvijek biti ono najstrašnije - no to nam sa sigurnošću može potvrditi samo liječnik.

Dakle, što sve može značiti kvržica u grudima:  

1. Ciste

Ciste su šupljine u grudima koje se napune tekućinom i dobroćudne su. Ne postoji točno određeni razlog za nastanak cisti, ali uglavnom nastaju za vrijeme trudnoće i kod žena između 30 i 50 godina. 

2. Fibroadenom 

Fibroadenomi su dobroćudne kvržice na žlijezdama i tkivu, a nastaju uglavnom kod žena mlađih od 30 godina. Na dodir su „gumenaste“. Ni ovi tumori, kao ni ciste, nemaju veze s rakom dojke te ne povećavaju rizik od nastanka zloćudnog tumora. 

3. Lipomi 

Lipomi se sastoje od masnih stanica. Meki su i mogu se lako „micati“ pod prstima. Nažalost, ova vrsta dobroćudnog tumora povećava rizik od nastanka zloćudnog. 

ZANIMLJIVO Ova fotografija s limunima pomaže pri otkrivanju raka dojki

4. Mastopatija 

Ako pipamo grudi neposredno prije mjesečnice, moguće je da ćemo napipati kvržice veličine višnje. Moguće je da se radi o mastopatiji, dobroćudnim promjenama na grudima. Mastopatija se pojavljuje najčešće kod žena mlađih od 30 godina te u pravilu uvijek u obje dojke. Ako je riječ o masteopatiji, kvržice su bolne na dodir. 

No, čak i ako je riječ o dobroćudnim kvržicama, potrebno je posjetiti liječničk. Kako bismo potpuno isključile mogućnost zloćudnog tumora, potreban nam je stručan pregled. To je osobito važno ako se teškoće javljaju za trajanja menstruacije. 

6. Zloćudne kvržice 

Ako osjetiš u dojci jasno primjetnu kvržicu koja se ne da micati, obavezno otiđi kod liječnika. Moguće je da je doista riječ o raku dojke i tada je obavezna mamografija. Liječnik će te informirati o daljnjim koracima. Naravno, i kod takvih kvržica nije sto posto sigurno da je riječ o zloćudnoj bolesti. 

Posjeti Miss7.24sata.hr