Što se dogodi kad žene prestanu obavljati kućanske poslove? Kampanja #JutrosSamStala poziva nas da podijelimo priče

shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja obavlja kućanske poslove
Vidi originalni članak
  • Ženama poznat scenarij u Hrvatskoj: po dolasku s posla kod kuće ih opet čeka - posao
  • Pitaš li se i ti ikad što bi se dogodilo da prestaneš peglati, čistiti, kuhati, prati odjeću i brinuti se o djeci
  • Pridruži se kampanji i s oznakom #JutrosSamStala na društvenim mrežama objavi svoju priču uz fotografiju koja prikazuje što se dogodi kad staneš sa svakodnevnim (neplaćenim) radom u svom domu

Dolaziš s posla, a nakon toga čeka te još kućanskih poslova? Kuhanje, peglanje i raspoređivanje odjeće, usisavanje, a pored svega tu i trčanje za klincima. Zvuči poznato, no nisi jedina. Žene u Hrvatskoj obavljaju veliku većinu kućanskih poslova, uz  naravno, odrađenih osam ili više sati na radnom mjestu. Što bi se dogodilo kada bismo jednostavno stale? Udruge te pozivaju da se pridružiš kampanji te da s oznakom #JutrosSamStala na društvenim mrežama objaviš javno svoje priče uz fotografije koje prikazuju što se dogodi kad staneš sa svakodnevnim kućanskim radom u svom domu. Tko to sve obavi? I obavi li itko ili nastane raspad sistema?

Saznajemo Žena je bez najave otputovala na godišnji - da muž vidi koliko kućanskih poslova ima za obaviti

Mreža udruga "Četvrta smjena – nevidljivi rad" najavila pokrenula je kampanju za osvještavanja javnosti o svakodnevnom ženskom neplaćenom kućanskom radu sa ciljem usklađivanja privatnog i poslovnog života žena i muškaraca. Jer nije tajna kako su muškarci, nakon dolaska s posla, pošteđeni brojnih zadataka koje u njihovom obiteljskom gnijezdu, očekuju njihovu partnericu. Cilj kampanje #JutrosSamStala tako je osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“. 

Kampanja je dio projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske", čija je nositeljica udruga B.a.B.e. Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i još nekoliko županija. Svoje priče i fotografije možeš poslati i putem Instagram i Facebook stranice udruge B.a.B.e.,Twitter profila Iskra B. ili za anonimnu objavu na e-mail babe@babe.hr.

"Dajem svom muškarcu sve što mu treba i seks kad god poželi - to je tajna sretnog braka"

Pitaš li se i ti ikad što bi se dogodilo da prestaneš peglati, čistiti, kuhati, prati odjeću i brinuti se o djeci. Rezultati istraživanja koje je 2017. godine provela Ksenija Klasnić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu ukazuju na postojanje izrazite rodne neravnopravnosti u obavljanju obiteljskih poslova vezanih za brigu o djeci – u 58,4 posto slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, dok to isto rade isključivo muškarci samo u 0,2 posto slučajeva.

Life&style Zbogom peglanju! Žene otkrivaju kako postižu da im je odjeća ravna, a glačala ni blizu

U ostalim slučajevima poslovi se obavljaju zajednički pri čemu prednjače igranje s djetetom, šetnje s djetetom, kažnjavanje te vođenje djeteta u školu, vrtić i dodatne aktivnosti. 

Posjeti Miss7.24sata.hr