Što će se dogoditi ako tvoj pas svaki dan jede istu hranu i je li to štetno? Evo što kažu veterinari

shutterstock LJubimac leži ispred hladnjaka
Vidi originalni članak
  • Jesi li ikad razmišljala o tome što bi bilo da jedeš istu hranu za sva tri obroka dnevno
  • Vjerojatno bi ti dosadila, no često naše ljubimce hranimo upravo tako, istom hranom
  • Veterinarski nutricionisti otkrili su je li našim ljubimcima ista hrana dosadna, i još važnije je li štetno da stalno imaju isti "meni"

Ako bi svaki dan jela svoju najdražu hranu za sva tri obroka, vrlo brzo bi ta hrana pala s liste tvojih omiljenih zalogaja. Vjerojatno je istina, zar ne? To nas dovodi do pitanja o našim kućnim ljubimcima: "Je li mom psu totalno dosadna njegova hrana?"

Pretpostavljamo da je taj odgovor još jedan koji je vjerojatno istina. Prehrana istim obrokom tijekom cijele godine ne zvuči vrlo privlačno bez obzira imate li dvije noge ili četiri. No, važnije je pitanje utječe li ponavljanje iste hrane na zdravlje tvog psa?

Life&style Tenisku lopticu nikada nemoj dati svom psu u zube! Koje još stvari ne bi smio žvakati?

Prema certificiranom veterinarskom nutricionistu Josephu Bartgesu, u redu je da tvoj pas jede istu hranu svaki dan, sve dok je hrana cjelovita, uravnotežena i ima dobru bioraspoloživost. Ali, on ipak preporučuje da se odlučiš za raznolikost u prehranisvog ljubimca. Jer i tvom psu dosadi ista hrana.

Zašto pitbullovi ne mogu dobro plivati i druge stvari koje trebaš znati prije nego što svog psa odvedeš u vodu

Uključivanje različite hrane u jelovnik tvog psa naziva se rotacijskim hranjenjem i lakše ga je primijeniti nego što zvuči - pogotovo ako odabereš hranu koja je pogodna za rotacijsko hranjenje, a postoji mnogo različitih recepata za odabir, tako da možeš lako pronaći ono što odgovara nepcu tvog ljubimca.

Glavni razlozi za razmatranje rotacijskog hranjenja

Sve u svemu, najveća prednost rotacijskog hranjenja pasa upravo je isti razlog zbog kojeg ga ljudi imaju: širok raspon hranjivih sastojaka, okusa i sastojaka jednak je dobro uravnoteženoj prehrani. Uz to, "raznolikost je začin života", kako kaže dr. Bartges.

Rotacijsko hranjenje može tvom ljubimcu pružiti nutritivnu korist pružanjem različitih vrsta i razina aminokiselina (sjetite se, oni su građevni blokovi proteina), masnih kiselina i vlakana iz različitih izvora u različitim dijetama. Različiti sastojci unijet će različite prehrambene profile u prehranu od kojih tvoj ljubimac može imati koristi.

Saznajemo 18 vrsti voća koje psi mogu jesti i 9 koje bi trebali izbjegavati pod svaku cijenu

A što ako imaš super izbirljivo štene? Oni su zapravo glavni kandidat za rotacijsko hranjenje, prema nutricionistima. Izbirljivi psi bili bi tip psa koji bi doista uspijevao u rotacijskom rasporedu hranjenja jer bi takva prehrana ispunjavala ono što žele: raznolikost.

Kako to provesti u djelo

Pa kako se to radi? Bez obzira jesi li novi roditelj kućnog ljubimca ili veteranka, rotacijsko hranjenje pasa ne mora biti komplicirano. Stvarni se raspored svodi na ono što najbolje odgovara tebi i tvojem ljubimcu, na temelju tvog rasporeda, proračuna i odgovora tvog psa.

Cilj je raznolikost - ne samo prebacivanje između dviju različitih vrsta hrane. Rotacijsko hranjenje može biti jednostavno tako da mijenjaš vrstu hrane iz obroka u obrok. Možeš odabrati nekoliko različitih vrsta hrane, a zatim nastaviti rotaciju na temelju onoga što tvoj pas voli.

Beauty 3 stvari koje smo ljeti skloni zanemariti, a nikako ne bismo trebali

Na primjer, ako prelaziš sa suhe pseće hrane na recept za govedinu, započni dodavanjem malo govedine u tipičnu suhu hranu, a zatim dodaj još govedine/ribe (ili što već odabereš) sljedeći dan i tako dalje.

Posjeti Miss7.24sata.hr