Starinski žuti kolač s višnjama kojeg se uvijek rado sjetimo

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Sezona višanja je je u punom jeku, treba to iskoristiti za fine slastice
  • Recept za ovaj starinski kolač s višnjama i grizom brz je i jednostavan, a donosi ga missGASTRO
  • Okus će neke podsjetiti na djetinjstvo, ali u njemu će uživati i najmlađi članovi obitelji

Starinski žuti kolač s višnjama nam je dobro poznat, posebno starijim naraštajima koji su uz njega odrasli. Jednostavnoj kombinaciji sočnih višanja i mekog biskvita nitko ne može odoljeti, posebno u vrijeme ljeta kada žuti kolač možemo pripremati sa svježim višnjama.

Žuti kolač s višnjama baš kao nekada

Iako većina nas voli estetiku i kremasta eksperimentiranja, ponekad je najbolje i najukusnije ono jednostavno i 'staro'. Upravo takav je ovaj slasni žuti kolač s višnjama. Samo je nekoliko sastojaka, koje zasigurno već imaš u svojem hladnjaku i smočnici, potrebno za njegovu pripremu, a rezultat je fantastičan. 

Žuti kolač pripremi od svježih višanja ili kompota

Nema veze pripremaš li žuti kolač s domaćim višnjama iz vlastitog vrta ili s onima iz kompota, pripazi samo da u njima ne bude koštica i bezbrižno uživaj u sjajnom mirisu i okusu tradicije. Žuti kolač s višnjama zahvalan je jer se uistinu lako priprema, a lako ga možeš pripremiti i s ostalim sezonskim voćem. Jednostavno zamijeni višnje marelicama, jagodama ili šljivama i uživaj u jednako ukusnom žutom kolaču.  

Žuti kolač s višnjama recept

Sastojci za žuti kolač:

• 3 veća jaja

• 150 ml ulja

• 400 ml mlijeka

• 1 prašak za pecivo

• 200 g šećera

• 400 g brašna

• 400 g kukuruzne krupice

• 400 g višnje domaće ili iz kompota

• Šećer u prahu po želji

Bakin omiljeni recept: Kolač od trešanja iz lima je mnogima omiljeni klasik!

Priprema žutog kolača:

1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Lim ili kalup za pečenje obloži masnim papirom ili ga namasti i pobrašni.

2. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke.

3. Zatim u drugoj, većoj zdjeli pomiješaj sve mokre sastojke. Prvo pjenjačom razmuti jaja, a zatim dodaj i sve ostale mokre sastojke.

4. Jednom pripremljene, suhe sastojke polagano dodaj u mokre. Dobro promiješaj i spoji sve sastojke u jednu jednoličnu smjesu.

5. Ulij smjesu u prethodno pripremljeni lim ili kalup za pečenje. Stavi u pećnicu na oko 5 minuta.

6. Izvadi lagano van i po vrhu posipaj višnje, kako one ne bi pale na dno.

7. Zatim ponovno vrati u pećnicu i peci oko 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica iz njega izađe suha.

8. Jednom gotov, žuti kolač ostavi da se ohladi pa ukrasi šećerom u prahu.

Posjeti Miss7.24sata.hr