Spektakularno ukrašeni tunel Grič je hit Adventa u Zagrebu - svi se žele slikati uz divovskog orašara

Privatna arhiva
Vidi originalni članak
  • Tunel grič je među najpopularnijim adventskim lokacijama u Zagrebu, a ove godine glavni motiv je Orašar 
  • Šetajući tunelom uživat ćeš u spektakularnim blagdanskim ukrasima i lampicama, ali i velikim, prekrasnim orašarima koji čuvaju bezbroj šarenih igračaka
  • Tunel je već u prva dva dana privukao tisuće posjetitelja koji su zatrpali instagram fenomenalnim fotkama

Najdraža mjesta na zagrebačkom adventu su ona prepuna božićnih ukrasa i detalja, a jedno od njih definitivno je tunel Grič. Dugačak je 350 metara, prepun uzbudljivih detalja i šarenih blagdanskih ukrasa, a ove godine uređen je u stilu Orašara. Već prvih dana Adventa u Zagrebu baš je tunel Grič izazvao veliku pozornost i tisuće ljudi posjetili su ga kako bi uživali u spektakularnim blagdanskim ukrasima i motivima na temu Orašara.

Stoga je instagram već prepun atraktivnih fotografija iz tunela, a mi smo izabrali naše favorite kako bi ti što vjernije dočarali atmosferu koja te čeka tunelu u centru grada.

 

U šetnji tunelom oduševit će te velike figure orašara koji čuvaju bezbroj šarenih igračaka, ali i divovski snježni borovi koji nas neodoljivo podsjećaju na snježne radosti. Ovako će tunel izgledati sve do 8. siječnja. 

Life&style Tri najromantičnija mjesta zagrebačkog Adventa na koja moraš odvesti dragog idućih dana - pogledaj i zašto

U tunelu je postavljena i velika skulptura orašara akademskog kipara Janka Petrovića . Osim u tunelu, možeš ih vidjeti i na raznim lokacijama kao što su Gornji Grad, Trg kralja Tomislava ili Europski trg.

Inače, figura orašara izvorno se naziva Ščelkunčik, ili na engleskom jeziku The Nutcracker, a balet je nastao na temelju priče njemačkog pisca E. T. A. Hoffmana - Orašar i kralj miševa i izrazito je popularan u vrijeme Božića. U središtu priče o Orašaru je djevojčica Klara koja za Božić od svog kuma dobiva neobičan dar – drvenog orašara za razbijanje oraha, izrađenog u obliku drvenog čovjekolikog lutka.

 

U prvoj izvedbi "Orašara" 1892., Klaru i princa Orašara igrala su djeca, a u kasnijim profesionalnim produkcijama uloge su se počele davati odraslim plesačima.

 

Uloge u prvoj izvedbi imali su polaznici Carskog teatra. Svi izvođači za nagradu su od Čajkovskog dobili košare sa slatkišima, a balet je započeo novu tradiciju – angažiranje dječjih plesača na pozornici.

 

Life&style Pitali smo četiri djevojke što im je najbolje na ovogodišnjem Adventu, sve su se složile oko jedne stvari

Organizatori Adventa u Zagrebu napominju kako će se do 8. siječnja u tunel ulaziti isključivo iz Mesničke ulice i kroz njega će se prolaziti jednosmjerno sve do izlaza na Radićevoj ulici.

  CHRISTMISS Jesi li spremna za Christmiss? I ove godine imamo najbolje poklone u adventskom kalendaru

Posjeti Miss7.24sata.hr