Sorbet je divna, ledena ljetna slastica. Evo 3 jednostavna recepta za sorbet od breskve, limuna i marelice
- Ljeti sladoled pruža ukusno osvježenje, ali tko pazi na kalorije neće biti sretan...
- Sorbeti su svježa, niskokalorična alternativa koju lako možeš napraviti sama, bez aparata za sladoled
- Neka te inspiriraju naši savjeti za pripremu i ideje za recepte
Za razliku od sladoleda, sorbeti ne sadrže nikakve komponente mlijeka i stoga su ne samo značajno manje kalorični, nego su prikladni i za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu. Priprema je vrlo jednostavna: svježe voće, voćni sok i šećer u prahu se pasiraju i stavljaju u zamrzivač. Praktično: stroj za sladoled nije potreban.
Kako bi se spriječilo stvaranje velikih kristala leda, sorbet treba miješati svakih 30 minuta i spreman je za konzumaciju nakon nekoliko sati. Za brz užitak u hladom desertu možeš koristiti zamrznuto voće - ako je zgnječeno zajedno sa sokom i šećerom, sorbet je praktički spreman za posluživanje.
Ponekad slatko, ponekad slano, ponekad iznenađujućeg okusa: ova se tri sorbeta brzo pripremaju i imaju izvrstan okus.
1. Sorbet od marelica i crvene paprike
Sastojci za 6 osoba:
• 50 g šećera
• 300 g zrelih marelica
• 2 crvene paprike (oko 350 g)
• ½ limuna
• 1 prstohvat čilija u prahu
Priprema:
1. Prokuhaj šećer i 50 ml vode u maloj posudi dok se šećer ne otopi. Ostavi sa strane i pusti da se ohladi. Operi marelice, prepolovi pa otkloni koštice. Operi i očisti paprike, a zatim ih nareži na kockice.
2. Izmiksaj marelice, papriku i šećerni sirup. Začini po ukusu s malo soka od limuna i čilija te sve dobro promiješaj. Propasiraj kroz sito. Stavi u zamrzivač i ostavi najmanje tri sata.
3. Prije posluživanja ohladi čaše u hladnjaku i posloži sorbet kao kuglice.
2. Sorbet od limuna i bosiljka
Sastojci za 6 osoba:
• 3 limuna (1 od njih mora biti bio)
• 150 g šećera
• 1 bjelance
• 1 vezica bosiljka (približno 6 do 8 grančica)
Priprema
1. Operi limune vrućom vodom pa posuši. Naribaj koru bio limuna pa sve limune prepolovi te iscijedi. Izdubi polovice limuna žlicom i stavi u zamrzivač.
2. Zakuhaj 300 ml vode, šećer i koru od limuna uz miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim umiješaj sok od limuna.
3. Stavi sirup u zdjelu i ostavi da se ohladi. Operi te posuši bosiljak. Natrgaj lišće te vrlo fino izmiksaj s potpuno ohlađenim limunovim sirupom u blenderu ili ručnim mikserom.
4. Stuci bjelanca u čvrsti snijeg pa ih pjenjačom umiješaj u sirup. Nemoj miješati previše jako da smjesa ostane rastresita.
5. Ostavi smjesu sorbeta da se zamrzne oko tri sata, miješajući pjenjačom svakih 30 minuta.
6. U svaku zamrznutu polovicu limuna stavi po jednu kuglicu sorbeta od limuna i bosiljka.
3. Sorbet od breskve i lavande
Sastojci za 8 obroka:
• 150 g šećera
• 3 žličice posušenih cvjetova lavande
• 2 žlice soka od limuna
• 700 g breskvi
• 2 žlice likera od breskve
Priprema
1. Prokuhaj šećer, lavandu, sok od limuna i 150 ml vode, a zatim ostavi da se ohladi.
2. Zareži breskve. Kratko ih blanširaj u kipućoj vodi, isperi u ledenoj vodi te skini koru. Oguljene breskve prepolovi te očisti od koštica.
3. Sirup od lavande procijedi kroz fino sito pa fino piriraj s polovicama breskve i likerom.
4. Smjesu sorbeta izlij u zdjelu i stavi u zamrzivač na tri sata.