Sočne, mekane i slatke, američke palačinke s bundevom savršen su doručak i jesenski desert
- Jedna od najpopularnijih namirnica u hladnim, jesenskim danima, zasigurno je bundeva
- Bundevu najčešće vežemo uz slana jela poput juha i variva, ali ona jednako tako može biti izvrsna namirnica i za pripremu slatkih jela
- Slatka jela od narančaste bundeve mogu biti razna, a nama se nekako najviše dopadaju slasne i prozračne palačinke od bundeve čiji recept pišemo u nastavku
- Pročitaj također: Pumpkin spice latte sve više volimo, a ja sam ga pripremila kod kuće: isplati li se?
Jesenski dani i cozy atmosfera za hladnog i tmurnog vremena kao stvoreni su za uživanje u slasnim, aromatičnim jelima. Jedna od namirnica koju vrlo često koristimo za takva jela je i bundeva koja je poznata po tome da ju možemo pripremiti na bezbroj načina. Nekima će, sigurni smo, na pamet odmah pasti slana jela poput juha, variva, bučnice i slično, ali moramo naglasiti kako bundeva fantastično funkcionira i kao osnovna namirnica u raznim desertima jer je i sama slatkasta te ima posebnu aromu koja se odlično slaže i s drugim toplim začinima poput cimeta, klinčića i slično, a koji se također koriste u jesenskim desertima.
Jedan od deserata koji je posebno ukusan kada u njega stavimo i bundevu, su i lagane i prozračne američke palačinke kojima bundeva, osim arome, daje i dodatnu sočnost i mekoću. Priprema američkih palačinki s bundevom nije niti najmanje zahtjevna, a većinu sastojaka, sigurni smo, imaš kod kuće.
Palačinke od bundeve - sastojci
- 300 ml mlijeka
- 300 g pirea od narančaste bundeve
- 1 jaje
- 1 žlica octa
- 250 g brašna
- 3 žlice šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica mješavine začina (cimet, klinčić, muškatni oraščić)
- Prstohvat soli
Palačinke od bundeve - priprema
- S obzirom na to da je pire od bundeve najvažniji sastojak ovog deserta, potrebno ga je napraviti tako što ćeš bundevu narezati na tanke kriške, ukloniti koštice i ispeći ju na 180 stupnjeva, 40-ak minuta, odnosno dok ne postane u potpunosti meka. Kada se bundeva ispekla, unutrašnjost odvoji od kore i napravi pire.
- Potom u jednoj posudi pomiješaj sve mokre sastojke pa im dodaj suhe sastojke koje si također prethodno pomiješala. Miješaj dok ne dobiješ gustu, jednoličnu smjesu pa dodaj pire od bundeve i promiješaj tek toliko da se sve sjedini.
- Na dobro zagrijanu tavu stavi ulje pa žlicom izlij smjesu tako da dobiješ otprilike tri ili četiri palačinke - ovisno o veličini tvoje tave i tome koliko želiš da palačinke budu velike. Neka se peku na vatri srednje jačine, otprilike dvije minute sa svake strane.
- Dobivene palačinke posluži dok su još vruće, a po želji ih prelij medom ili javorovim sirupom.